16 August, 2018 3:58 AM
Home » Zdravlje » Sjedenje prekriženih nogu je loše po zdravlje: Vodite računa o tome

Sjedenje prekriženih nogu je loše po zdravlje: Vodite računa o tome

Mnogo stvari poput trnaca i otečenih nogu, povezujemo s načinom sjedenja…

Puno ste puta čuli da ne bi trebalo sjediti prekriženih nogu pogotovo ako imate problema sa cirkulacijom. No postoji li uistinu znanstveno uporište zašto to ne bi trebali činiti? Evo nekoliko stvari koje bi trebali znati.

Što se zbiva sa drugim problemima kao oštećenje živaca, visoki tlak i loše držanje koji se katkada povezuju sa načinom na koji sjedimo. Pokazalo se da sjedenje prekriženih nogu može izazvati ove probleme. Ali većina problema je samo privremena.

Protegnite se svakih dvadeset minuta

Kada prekrižite noge pritišćete peronealni živac koji se nalazi iza koljena i donosi osjet u noge i stopala. Čim stavite noge drugačije, pritisak se oslobađa i stvari se vraćaju u normalu.

Istraživanje Journal of Clinical Nursing povezuje prekrižene noge sa visokim tlakom. Sjedenje prekriženih nogu uistinu povisuje tlak, ali se tlak vraća u normalu čim prestanemo tako sjediti. Sigurno ne želite imati visoki tlak zbog stalnog sjedenja prekriženih nogu pa ustanite, protegnite se ili prošetajte svakih 15 do 20 minuta.

Postoji i teorija da sjedenje prekriženih nogu može utjecati na držanje, a to vam može poremetitit probavu i pogodovati stresu. Ovo je djelomično točno. Sjedite li uspravno, neće biti nikakve štete, ali prekrižene noge čine da se sjedeći više zgrbimo. Znači, prekrižene noge neće nas ubiti samo odmorite se povremeno i rastegnite se.

telegram.hr


Komentariši