23 August, 2017 3:52 PM
Home » Zdravlje » Prirodno je zakon: Uz ove namirnice zaboravite na nadutost, zatvor i bolove u trbuhu

Prirodno je zakon: Uz ove namirnice zaboravite na nadutost, zatvor i bolove u trbuhu

Za ravnotežu u crijevima potrebna je raznovrsna i odgovarajuća prehrana kojom možete ublažiti, a i spriječiti tegobe poput nadutosti, zatvora i bolova u trbuhu

Vrlo često nam mali, a tako željeni zalogaji donose veliku radost. No, malo razmišljamo o tome kako djeluju na naš želudac i probavni sustav u cijelosti te što sve moraju odraditi stvarajući nam ugodu sitosti.

Zdrav i uravnotežen unutarnji ekosustav probavnog trakta iznimno je važan za cjelokupno zdravlje našeg organizma, napominje dipl.ing.preh.teh Tena Niseteo te pojašnjava; “Crijevna mikroflora zapravo je “prirodna imunizacija majke prirode“ koja potiče crijevnu imunofunkciju i osigurava bolju obranu od kolonizacije patogena, čime pridonosi jačanju i regulaciji imunološkog sustava. “

Kako biste očuvali ravnotežu u crijevima, važno je obratiti pažnju na dvije stvari:

1. Prebiotici u hrani

Prebiotici su nutrijenti topljivi u vodi, sadrže vlakna te ostaju u probavnom traktu i stimuliraju rast korisnih bakterija. Pronaći ih možete u mahunarkama, voću i intergalnim žitaricama. Evo nekoliko namirnica koje biste trebli konzumirati:

  • Badem
  • Šparoge
  • Banana
  • Cjelovite žitarice
  • Zeleno povrće
  • Kivi
  • Poriluk
  • Gljive
  • Zob
  • Češnjak

2. Prebiotici u hrani

U svojoj kolumni, dipl.ing.preh.teh Tena Niseteo, pojasnila je pojam probiotika; ” Koncept i funkcija probiotika kao promicatelja života (grč. pro bios) ne bi bili potpuni bez njihove hrane, odnosno prebiotika; prehrambenih vlakana topivih u vodi, poput inulina, oligofruktoze i fruktooligosaharida (FOS) prirodno prisutnih u namirnicama kao što su žitarice punog zrna, voća i povrća. Stoga, zaključak je da će najbolju svakodnevnu dozu probiotika i prebiotika osoba dobiti upravo kroz prirodne izvore probiotičkih kultura i uravnoteženom i raznolikom prehranom što će osigurati opće zdravlje te zdravlje crijevne mikroflore! ” Svakodnevno i preventivno korištenje probiotika podrazumijeva konzumaciju prehrambenih proizvoda koji su prirodno bogati izvori tih kultura

  • Fermentirano povrće (mrkva, cikla, krastavci…)
  • Jogurt, kefir, sir
  • Fermentirane žitarice i mahunarke
  • Fermentirani začini
  • Kiseli kupus
  • Miso

ordinacija.hr


Check Also

Medicina: Oprezno sa medikamentima, mogu izbrisati pamćenje

Gubitak pamćenja obično se tumači kao znak starenja, ili kao znak da je došlo do ...

Komentariši