24 Septembar, 2018 12:19 PM
Home » Zdravlje » Opekotine od Sunca mogu ugroziti zdravlje: Prirodne namirnice koje će vam pomoći

Opekotine od Sunca mogu ugroziti zdravlje: Prirodne namirnice koje će vam pomoći

Izloženost jakom suncu može dovesti do neprijatnih opekotina koje mogu ugroziti zdravlje. Ovih 9 kućnih namirnica zaliječiće opekotine i uljepšati kožu

Opekotine od sunca često dobijemo tokom prvih dana na ljetovanju. Koža postane crvena, napeta i vruća, a kod teških oblika opekotina mogu se pojaviti i plikovi. Za ublažavanje opekotina možemo iskoristiti potpuno prirodne proizvode koje se mogu naći u svakoj kuhinji.

 Aloe vera

Aloe vera je biljka sa vrlo širokom primjenom, uključujući ublažavanje opekotina od sunca. Aloe Vera hladi kožu i utiče na liječenje i regeneraciju oštećenog tkiva jer prodire u najdublje slojeve kože.

Krastavci

Krastavac isijecite na kriške i stavite ga u zamrzivač. Nakon toga ga izmrvite u blenderu. Dobijenu gustu pastu nanesite na zahvaćeno područje i uživajte u olakšanju.

Med

Med je odlična pomoć za opekotine od sunca jer ubrzava proces ozdravljenja i obnavlja oštećeno tkivo. Preporučuje se da nanesete med na opečeno područje i ostavite da djeluje nekoliko sati.

Lavanda

Eterično ulje lavande može smanjiti opekotine i bolove, a djeluje i kao antiseptik, pa sprječava ožiljke. 20 kapi eteričnog ulja lavande stavite u 1,2 l destilovane vode. Čuvajte u frižideru i po potrebi nanesite na opekotine.

Čaj od kamilice

Kamilica je vrlo korisna za ublažavanje iritacija kože zbog opekotina od sunca. Sa dobro ohlađenim čajem od kamilice isperite kožu opečenu suncem.

Hladno mlijeko ili jogurt

Rashlađeno mlijeko ili jogurt ublažavaju bol i smanjuju neugodan osjećaj vrućine. Za još učinkovitije smirivanje nadražene kože, preporučuje se jogurt pomiješan sa čistom Aloe Vera gelom i na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Masti u mlijeku i jogurtu pomažu koži da zadrži vlagu i tako olakšavaju neugodnosti izazvane opekotinama od sunca.

Bijelo sirće

Bijelo sirće pomaže da se smanji neugodan svrab i zatezanje kože, pa smanjuje bol i upalu. Sirće pomiješajte sa malo vode i nanesite na opekotine od sunca. Malo sirćeta možete dodati i u kupku.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje pruža prirodnu zaštitu od sunca, a takođe pomaže pri ublažavanju posljedice opekotina. Za opekotine od sunca preporučuje se da nanesete kvalitetno kokosovo ulje na zahvaćeno područje.

Soda bikarbona

Opekotine u početku mogu biti vrlo bolne, jer je pH kože znatno niži nego inače. U tom slučaju pomaže i soda bikarbona koja je vrlo uspješna u ublažavanju opekotina. Zbog veće pH vrijednosti normalizuje kiselost opečene kože i smanjuje nelagodnost koja se javlja prvih nekoliko dana. ¼ šolje sode bikarbone dodajte u hladnu vodu i time isperite opečenu kožu. Isto tako od iste količine sode bikarbone i 5 kapi eteričnog ulja lavande možete napraviti smjesu koju treba da nanesete na kožu. Sačekajte da se smjesa osuši na koži, pa je isperite hladnom vodom.

pogodak.ba/bh-index.com/atvbl.com


Komentariši