16 August, 2018 4:00 AM
Home » Zdravlje » Istraživanja: Sat šetnje popravlja štetu od dugog sjedenja i raznih oboljenja

Istraživanja: Sat šetnje popravlja štetu od dugog sjedenja i raznih oboljenja

Konstantno višečasovno sjedenje opasnije je po zdravlje od gojaznosti ili pušenja, ali štetu može da popravi šetnja ili umjerena fizička aktivnost od 60 do 75 minuta dnevno, saopštili su norveški naučnici u novoj studiji

Svakodnevno gledanje televizije i stalno sjedenje kod kuće ili na poslu dovodi do povećane opasnosti od dobijanja mnogih oboljenja kao što su bolesti srca i različite vrste raka, naveli su naučnici poslije analize ljekarskih kartona oko milion ljudi.”Ne možemo dovoljno da naglasimo značaj vježbanja, bilo da je to pauza za ručak na poslu, jutarnje trčanje ili vožnja bicikla do posla”, rekao je Ulf Ekelund, jedan od autora studije iz Norveške škole za sportsku nauku.

Lars Bo Andersen sa Univerziteta u Norveškoj nazvao je novo istraživanje “veoma ubjedljivim”, objašnjavajući da previše sjedenja izaziva bolesti uključujući dijabetes i srčane probleme jer može da poveća nivo insulina u krvi i uspori metabolizam.

“Ako šetate i osjećate da vam postaje toplo i disanje vam postaje teže, to je znak da završite šetnju. Ne morate da budete znojavi i umorni da biste vidjeli rezultate vježbanja”, rekao je Andersen.

U istraživanju sprovedenom u SAD, zapadnoj Evropi i Australiji uzeti su obzir fizičke aktivnosti ispitanika, koliko dugo gledaju televiziju ili sjede za kompjuterom kod kuće ili na poslu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je ranije da je umjereno vježbanje od najmanje 30 minuta dobro za smanjenje štete od višečasnovnog sjedenja.

Norveška studija objavljena je u novom broju naučnog časopisa Lanset.

pogodak.ba/federalna.ba/beta.rs


Komentariši