24 Septembar, 2018 12:24 PM
Home » Zdravlje » Istraživanja dala rezultate: Koliko godina života gubite porocima?

Istraživanja dala rezultate: Koliko godina života gubite porocima?

Za konzumaciju određene količine nezdravih stvari izračunato je za koliko mjeseci ili godina se može očekivati kraći životni vijek, no i koliko se nekim zdravim navikama on može produžiti

Poroci definitivno skraćuju život, to jako dobro zna svaki uživatelj alkohola, duhana i sličnih legalnih (a i ilegalnih) droga, no svejedno to rade … zašto?

Primjerice, između pića i dužeg života engleski pisac Kingsley Amis izabrao je prvo, a zašto je tako odlučio objasnio je ovim riječima: “Nije mi zadovoljstvo odreći se užitaka kako bi produžio život za dvije godine koje ću provesti u staračkom domu”.

Sve je stvar izbora, mnogi će se složiti. I kada su u pitanju negativni utjecaji po zdravlje čovjeka znanstvenici se načelno slažu, pogotovo kada je u pitanju, primjerice, pušenje, debljina i nekretanje, no razlike ipak postoje oko toga koliko je nešto štetno.

David Spiegelhalter sa Sveučilišta Cambridge objavio je zanimljive brojke o tome koliko neki poroci skraćuju život. Za konzumaciju određene količine nezdravih stvari naveo je za koliko mjeseci ili godina se može očekivati kraći životni vijek. Ali i koliko se nekim zdravim navikama on može produžiti.

– Pušenje 20 cigareta dnevno skraćuje život za oko sedam godina

– Dvije-tri šalice kave dnevno produžit će život za godnu dana

– Gledanje televizije dva sata dnevno skraćuje život za godinu dana. Za jednak period život će biti kraći i u slučaju ako se dnevno konzumiraju dvijekobasice

– Vježbanje 20 minuta dnevno produžuje život za dvije godine

– Ako muškarac pije tri čaše vina dnevno može očekivat život kraći za četiri mjeseca, a ako žena uzima istu količinu ovog alkolonog pića živjet će 16 mjeseci kraće

– U odnosu na naše pradjedove koji su živjeli 1910. danas u prosjeku živmo duže 13,5 godina.

I ne precizirajući konkretno zašto, statistike pokazuje da muškarci žive kraće od žena. Istraživanje koje je proveo Spiegelhalter, kaže da žene u prosjeku žive četiri godine duže od muškaraca.

metro-portal.hr


Komentariši