23 Juli, 2018 5:51 PM
Home » Zdravlje » Deklaracije su pravilo broj 1: Koliko je zapravo zdrava “zdrava” hrana?

Deklaracije su pravilo broj 1: Koliko je zapravo zdrava “zdrava” hrana?

Čitanje deklaracija i dalje je osnovno pravilo pri kupovini hrane u trgovinama, jer ono što piše na prednjoj strani obično je zavaravajuće…

Zdrava hrana sve se teže pronalazi, iako se na prvi pogled čini da je svaka trgovina prepuna takvih proizvoda. Zašto? Zato što nam proizvođači bezočno lažu i zavaravaju nas. Čini vam se da pretjerujemo? Niti slučajno, samo zavirite na poleđinu “zdravih” proizvoda … iako ćete za neke morati ponijeti povećalo u trgovinu.

Naime, istraživanje o “zdravoj” hrani provedeno u Njemačkoj i Nizozemskom dalo je porazne rezultate – čak 80 posto proizvoda koji na prednjoj strani tvrde da su “puni vitamina” zapravo spadaju u nezdravu hranu prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Najgora je situacija sa raznim slatkišima, čokoladama, keksima i sladoledom koji se reklamiraju svojim sadržajem vitamina, no istovremeno sadrže goleme količine šećera i aditiva otisnute na (također zavaravajućim) deklaracijama na poleđini, pokazala je analiza Foodwatcha.

Iako je još 2006. godine Europski parlament donio Zakon o zdravstvenim tvrdnjama koji propisuje maksimalnu količinu masti, soli i šećera u proizvodima koji se smiju reklamirati kao zdravi, proizvođači koriste rupe u zakonu i prikazuju, primjerice, povećani udio vitamina D koji stvarno pozitivno djeluje na zdravlje zubi i kostiju, no istovremeno sakrivaju udio šećera na nejasno napisanim deklaracijama.

Posljedice – polovica stanovništva EU je prekomjerne težine, a čak 20 posto ih je pretilo!

Stoga, informirajte se, ne grabite kutije samo zato što na njima piše da je proizvod pun vitamina ili je zdrav, već pročitajte deklaraciju!

metro-portal.hr


Komentariši