16 August, 2018 3:57 AM
Home » Izdvojeno » Žene žrtve porodičnog nasilja u Brčkom nemaju nikakvu zaštitu, zakon na čekanju godinama

Žene žrtve porodičnog nasilja u Brčkom nemaju nikakvu zaštitu, zakon na čekanju godinama

Dok u oba bh. entiteta postoje sigurne kuće širom gradova koje su sistemski uređene jer u njima žrtve dobijaju punu pomoć, žene iz Brčkog su prisiljene da odu iz svog mjesta i skrivaju se od nasilnika u drugim gradovima. Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici je u prednacrtu već godinu dana, a samo na ovu fazu čekalo se od 2009. godine.

Lažna obećanja

“Prvobitna Radna grupa za izradu prednacrta zakona, koja je formirana 2009. godine je odlaskom članova na bolovanje, nekih prema našim informacijama u penziju, nastala je pauza koja je trajala do 2015. godine kada je, zahvaljujući našim aktivnostima i podrškom Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Brčko distrikta BiH, kao i zaključcima Radne grupe za rodnu ravnopravnost Vlade Brčko distrikta BiH pokrenuta priča o Zakonu i formirana je nova Radna grupa. Prednacrt Zakona je još prošle godine urađen i imali smo informacije i obećanja da bi on mogao biti u proceduri u julu mjesecu 2016. godine. Taj prednacrt je proslijeđen na usklađivanje sa Istanbulskom konvencijom i drugim bitnim Zakonima i aktima. Od tada se čeka da se komentari i druge izmjene urade”, kazala je za Klix.ba Tatjana Ristić, predsjednica udruženja “Gender” Brčko.

Iz vlasti su dobili informaciju da će u prvom kvartalu ove godine sve biti završeno, ali ušli smo u decembar i o ovom zakonu nije bilo ni riječi. Prema Dnevnom redu 29. redovne sjednice koja će biti održana 7. decembra, Nacrt ovog zakona bi trebao biti razamtran u drugoj tački.

“Zakon je, prema našim informacijama, već dvije godine na listi čekanja i prioriteta za usvajanje. Sada evo ponovo imamo informaciju da će Zakon uskoro biti na dnevnom redu sjednice Vlade i da će ići u Skupštinu u dalju proceduru. Vidjet ćemo”, kazala je Ristić.

Preventivna pomoć ženama

Udruženje Gender se zalaže za Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nad ženama, te su organizovali radionicu, okrugle stolove, javne tribine, sastanke te predstave i gostovanja u medijima gdje se govori o ovoj temi i edukuju žene kako da se zaštite i potraže pomoć u slučaju nasilja. Ne nude psiho-socijalnu pomoć žrtvama jer za to nemaju kapaciteta, ali se nadaju da će to ostvariti u budućnosti.

“Trudimo se da preventivno djelujemo, kako u gradskom težištu tako i u ruralnim dijelovim Distrikta. Za sve što radimo imamo veliku pomoć lokalnih udruženja žena i udruženja koja vode žene. Oni nam omoguće prostor i prisustvo članova na aktivnostima, kada govorimo o ruralnim naseljima u Distriktu. Vremenom su nas građani i građanke prepoznali, pa su se malo po malo i žene počele javljati. Šalju nam poruke na Facebook stranicu ili nas kontaktiraju putem drugih udruženja, a obrate nam se i na adresu. Najviše kontakata smo imali ove godine – četiri”, rekla je Ristić.

U sigurne kuće van Brčkog

Prema proceduri, žene iz Brčkog koje dožive nasilje u porodici prvo moraju slučaj prijaviti policiji nakon čega djeluje Pododjeljenje za socijalnu zaštitu, Tužilaštvo itd. Žrtva može tražiti da se smjesti u neku od sigurnih kuća u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH. Ima ih 10. U funkciji su i SOS brojevi putem kojih mogu prijaviti nasilje i zatražiti pomoć.

“Ukoliko se odluči na boravak u sigurnoj kući Vlada Brčko distritka BiH, tačnije Odjeljenje za zdravstvo i Pododjeljenje za socijalnu zaštitu snose troškove. Mada se žrtve teško odlučuju za taj korak. Posljednjih godina ni jedna žena nije donijela odluku da ide u sigurnu kuću. mi smo ih informisali o svim mogućnostima kako da se zaštite”, istakla je.

Žene iz Brčkog se teško odlučuju na odlazak u sigurnu kuću jer budu udaljene od svojih najbližih pa čak i djece. Nažalost, nemali broj ostaje u kući s nasilnikom jer zbog nepostojanja zakona policija ne može istjerati nasilnika iz kuće. Sve što može jeste da ga privede na 24 sata, a onda se čeka dalji postupak koji vodi Tužilaštvo. Žrtve nerijetko popuste pod pritiskom i povuku svoje tužbe zbog čega nasilnici ne dobiju zasluženu kaznu

Izvor – Klix.ba

Komentariši