23 Juli, 2018 5:50 PM
Home » Uncategorized » Vještaci neuropsihijatri na suđenju Sadinu Bahuni: Ubica je bio u situaciji da puca ili bude ubijen

Vještaci neuropsihijatri na suđenju Sadinu Bahuni: Ubica je bio u situaciji da puca ili bude ubijen

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sadinu Bahuni (25) iz Sarajeva, koji se tereti da je 9. jula prošle godine u ulici Hadži-Sulejmanova, stari dio Sarajeva, iz kalašnjikova ubio Adnana Ćurevca (27) i Edina Hrnjića (26).

Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar, kazao je da je s kolegicama Amrom Bravo-Mehmedbašić i Elvedinom Dervović obavio timsko vještačenje optuženoga te da su imali zadatak da utvrde njegovo mentalno stanje, uračunljivost u vrijeme izvršenja djela i to je li ovisnik o alkoholu ili drugim psihoaktivnim supstancama.

Kučukalić je, prezentirajući zaključke nalaza, rekao da Bahuna nije duševno bolesna osoba te da nije ovisnik o alkoholu ili psihoaktivnim supstancama. Dodao je da postoje simptomi poremećaja u strukturi ličnosti, ali ne dovoljno za dijagnozu, a intelektualna sposobnost mu je u granicama prosječnosti.

Kučukalić je pojasnio da su detaljno analizirali i njegovu izjavu te su utvrdili da je imao afektivnu razdraženost od slabog ka srednjem intenzitetu.

– Njegova sposobnost u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila je smanjena, ali ne bitno – dodao je Kučukalić.

Tokom unakrsnog ispitivanja Kučukalić je naglasio da je kod Bahune pronašao niz olakšavajućih okolnosti, počevši od toga da nema poremećaj strukture ličnosti i da nije kažnjavan, pa do toga da je dugo vremena bio zlostavljan i ponižavan.

Velika napetost

– Oštećeni su ga tretirali kao roba, a nije se mogao suprotstaviti jačima. Oštećeni su navaljivali i stvarali veliku napetost. Uzeo je pušku, ali nije imao plan ubiti, već im se suprotstaviti i spriječiti ih u krađi vozila. Kako se približavao mjestu događaja, opasnost je rasla, a rekao je da vidio i pištolj-olovku. To ga je dovelo u situaciju da puca ili bude ubijen. Na koncu, racionalno je otišao s puškom i predao se policajcima – zaključio je Kučukalić.

Zažmirio i ispalio hice

Alma Bravo-Mehmedbašić dodala je da su uzeli u obzir i izjavu Anje Kučare, djevojke Sadina Bahune, koja je kazala da su oštećeni dolazili na vrata i iznuđivali novac.

– On je izjavio da je pušku nabavio na Palama da bi je preprodao. Nakon što je dobio informaciju da su oni u njegovom vozilu, imao je namjeru da ih otjera. To je bila neravnopravna borba. Kazao je da je zažmirio i nasumično pucao – dodala je Bravo-Mehmedbašić.

 

Izvor – Dnevni avaz

Komentariši