23 Januar, 2018 2:58 PM
Home » Tuzla IN » UKC Tuzla: Liječenje raka jetre jedinstvenom metodom u BiH

UKC Tuzla: Liječenje raka jetre jedinstvenom metodom u BiH

Univerzitetski klinički centar Tuzla, po prvi puta u Bosni i Hercegovini, izveo je i u rutinsku praksu stavio novu metodu za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata

Radi se o tzv. etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.

Nakon ovakve vrste tretmana, dolazi do odumiranja stanica tumora, te manjeg djela zdravog tkiva, koje se nalazilo oko tumora. Ovim zahvatom, tumor biva potpuno uništen, i zamijenjen ožiljnim tkivom.

Ova vrsta zahvata, traje svega dvadesetak minuta, dok pacijent već narednog dana može ići kući. Također, dobra stvar glede ovog zahvata je i to da se može ponajvljati sve dok se tumor upotpunosti ne odstrani, poručuju iz UKC Tuzla.

ukc-rak-jetre-696x398

Prema riječima profesora Nermina Salkića, ova vrsta metode, koju je moguće primjeniti samo na određenu grupu pacijenata, omogućava potpuno izliječenje ili značajan produžetak života pacijenta za nekoliko godina.

Do sada je bila praksa da mnogi pacijenti, koji su imali tumore jetre ili metastazu jetre, nisu bili pogodni za operativni tretnab u BiH, pa su morali ići van granice.

U timu koji je napravio ovu proceduru učestvovali su akademik prof.dr.sc. Enver Zerem, prof.dr.sc. Nermin Salkić, te dipl. med. sestraBahrija Haračić i med. sestra Firdeusa Isaković iz Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti, dok su sa Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju učestvovali dr. Halid Mahmutović, dr Dženita Mešić Ahmetašević, te med. tehničar Adis Kavgić, saopćeno je iz UKC Tuzla.

pogodak.ba/agencije


Check Also

Tuzla: Građani žrtve borbe za peti mandat aktuelnog gradonačelnika

Po brojnim započetim, a nikad završenim radovima u Tuzli, jasno je da traje grozničava borba ...

Komentariši