16 August, 2018 3:55 AM
Home » Tuzla IN » Rješenje za raseljena lica: Zgrade za neprofitno stanovanje u Tuzli [Foto]

Rješenje za raseljena lica: Zgrade za neprofitno stanovanje u Tuzli [Foto]

Tuzla će do polovine ili kraja 2018. godine dobiti oko 200 novih stambenih jedinica za neprofitno-socijalno stanovanje. tambeni objekti za neprofitno-socijalno stanovanje u Tuzli gradit će se na lokacijama Ši Selo, Miladije i Solina

Riječ je o oko 200 novih stambenih jedinica u 12 zgrada. Vrijednost investicije je 12 miliona maraka i ta sredstva su obezbijeđena sa različitih nivoa vlasti, uz dodatna sredstva Grada Tuzla u uslugama, poput obezbjeđenja zemljišta, potrebne dokumentacije i slično. Na ovaj način žele se stambeno riješiti raseljene osobe.

”Prije svega to su korisnici kolektivnih vidova stanovanja naselja Mihatovići koji će se prvi izmjestiti u ove zgrade u Solini i Miladijama, ali nakon toga i naše domicilno stanoništvo koje se nalazi u stanju socijalne potrebe”, kaže Admira Atić-Tupković, šefica Službe za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica Grada Tuzla.

tuzla-zgrade-za-raseljena-lica-1

Definisano je to Strategijom neprofitno-socijalnog stanovanja u periodu 2017.-2021. godina koja je utvrđena na Kolegiju gradonačelnika i proslijeđena Gradskom vijeću na razmatranje. Kako ističu iz Zavoda za urbanizam do sada je završena projektna dokumentacija za polovinu objekata, nakon čega će uslijediti dobijanje potrebnih urbanističko-građevinskih dozvola. Gradnja bi trebala početi u proljeće naredne godine.

”Realizacija izgradnje objekata trajat će najmanje godinu dana. Očekujemo da bi realizacija svih faza trebala završiti polovinom ili krajem 2018. godine, kada će biti i završetak projekta CEP-a koji je predvidio ta sredstva”, ističe Aner Čanović, direktor Zavoda za urbanizam Tuzla.

tuzla-zgrade-za-raseljena-lica-2

Do sada je već izgrađeno 26 stambenih jedinica za ovakvu vrstu stanovanja. Iako se radi o zgradama neprofitno-socijalnog stanovanja, naknada za održavanje tih stambenih jedinica se plaća. Tako naprimjer stanari izgrađene zgrade u Ši Selu plaćaju naknadu od 1 KM po kvadratnom metru, što je kako tvrde u Gradskoj upravi, minimalna cijena. Također, ukoliko korisnici nisu u mogućnosti ni to izdvojiti, ide se na subvenciju putem resorne službe.

Na sjednici Kolegija govora je bilo i o realizaciji projekata komunalne infrastrukture u ovoj godini. Za to je izdvojeno 17,5 miliona maraka i u toku je realizacija brojnih projekata. Najviše njih odnosi se na putnu infrastrukturu.

tuzla-zgrade-za-raseljena-lica-3

”Ima i projekata cesta, vodovoda, rasvjete, projekata centralnog grijanja, obnove, zatim dalje toplifikacije”, navodi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Kemal Kurević, šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla kaže da je trenutno Grad Tuzla rapisao javni poziv i završio proceduru za putne pravce.

”Potpisani su ugovori, uvodi se izvođač radova za 23 putna pravca. To su putni pravci gdje su i građani prikupljali sredstva”, navodi Kurević.

Iz Gradske uprave navode da se projekti realizuju u svim mjesnim zajednicama. Također je raspisan tender za izgradnju istočne tribine stadiona Tušanj. U toku je žalbeni postupak, a ukoliko s tim ne bude problema, vrlo brzo krenut će se u realizaciju ovog projekta.

rtvslon.ba | Foto: tip.ba


Komentariši