16 August, 2018 2:22 AM
Home » Tuzla IN » Građani oduševljeni: Do UKC-a Tuzla od sada “Veselim stepenicama”

Građani oduševljeni: Do UKC-a Tuzla od sada “Veselim stepenicama”

 Projektom nazvanim “Vesele stepenice”, vlastiti pečat u okviru festivala “Kaleidoskop” koji se ovih dana održava u gradu soli, dali su mladi umjetnici i aktivisti iz Tuzle i Sarajeva, koji su oslikali stare stepenice koje vode ka Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla i pretvorili ih u pravi tradicionalni, šareni bosanski ćilim u kamenu

Ofarbana je ograda i betonske površine sa strane, a platoi su pretvoreni u zanimljive šarene mozaike.

– Naša ideja je bila da stepenice koje vode ka UKC-u osvježimo, da im damo život i priču, te ih učinimo što veselijima. Jednostavno, želimo prolaznicima, koji prelaze ovu trasu, svakodnevni život učiniti svjetlijim i pozitivnijim. Ovo su prve stepenice koje su obojene šarenim, veselim tonovima, sa simboličnim obilježjima Bosne i Hercegovine, naše tradicije, ali i univerzalnim porukama ljubavi i mira – kazali su mladi aktivisti.

vesele-stepenice1

Dizajneri, širom svijeta, poludjeli su za dekoracijom enterijera i eksterijera u vidu oslikanih stepenica. Najnoviji trend, koji nevjerovatno uljepšava i daje specifičnost svakom prostoru može se oslikati u jednoj boji ili u različitim nijansama jedne boje, može se napraviti mozaik od boja ili oslikati različiti ornamenti ili simboli. Oslikane stepenice su divan ukras u prostoru, daju mu unikatnost i čine ga veselim, a čime se sada može pohvaliti i Tuzla.

Ideju mladih riječima hvale pozdravili su i građani koji, prolazeći sada već “veselim stepenicama”, nisu mogli sakriti svoje oduševljenje.

– Ove stepenice vode doslovno ka najgorem mjestu na kojem bi neko bio. Kada kreneš prema bolnici, ne znaš ni sam šta te čeka i kako je onaj kojeg posjećuješ taj dan. Još kad se kreneš pentrati uz sivilo, dotuče te. Bravo za ovu ideju! – kazala je jedna sugrađanka.

pogodak.ba/tuzlalive.ba/tuzlainfo.ba/bportal.ba


Komentariši