17 August, 2018 3:08 AM
Home » Tehnologija » Savremeni programi obrazovanja: Računari mijenjaju učitelje u prosvjeti

Savremeni programi obrazovanja: Računari mijenjaju učitelje u prosvjeti

Kompjuteri će uskoro zamijeniti učitelje u nekim fazama obrazovanja, pa će djeca raditi prema programima koje će za njih pripremati vještačka inteligencija, navode naučnici Univerzitetskog koledža iz Londona

Kompjuteri će uskoro biti u stanju da dostignu, pa čak i da poboljšaju, predavanja koja su do sada držali učitelji.

Naučnici najavljuju da će kompjuteri biti u stanju da sakupljaju podatke o djeci tokom dugog vremenskog perioda, a zatim će ih koristiti za stvaranje programa za učenje, u skladu sa potrebama svakog učenika posebno.

Vještačka inteligencija će radikalno promijeniti način na koji mladi ljudi uče, ali razvoj kompjuterskog učiteljstva, za sada, usporava nedostatak finansijskih sredstava.

Uz to, postoje strahovi da bi se ta tehnologija mogla koristiti za “razredno špijuniranje” i otkrivanje slabosti učenika, te da bi mogla sasvim da umanji ulogu učitelja.

Naučnici, ipak, vjeruju da će kompjuteri promijeniti obrazovanje nabolje, iako bi od samog početka u obrazovnom razvoju trebalo da sudjeluju i učitelji.

Sistemi vještačke inteligencije mogli bi pomoći i roditeljima, na isti način kao i učiteljima, u odabiru načina na koji treba da uče djecu od najranijeg doba.

pogodak.ba/federalna.ba/srna.rs


Komentariši