24 Septembar, 2018 12:21 PM
Home » Tehnologija » Revolucionarna inovacija: Optički disk koji čuva podatke za sva vremena

Revolucionarna inovacija: Optički disk koji čuva podatke za sva vremena

Ako spremate sigurnosne kopije vaših fotografija ili drugih važnih dokumenata na optičke diskove ili uređaje za pohranu, postoji opasnost kako neće trajati dugo koliko i vi sami zbog stvari znanih kao “truljenje diska” ili “truljenje podataka”

Ali što ako želite osigurati da vas vaše vrijedne fotografije nadžive? Dobre vijesti – na obzoru je nova tehnologija ‘vječne’ pohrane.

Znanstvenici sa Optroelektroničkog istraživačkog centra Univerziteta u Southamptonu stvorili su nanostrukturirane staklene diskove koji mogu pohraniti podatke i držati ih milijardama godina.

Ogromne količine podataka mogu se upisati na mali stakleni disk koristeći pisanje laserom. Radi se o petodimenzionalnim (5D) digitalnim podacima, jer osim položaja samih podataka, bitne su i veličina i orijentacija.

Stakleni diskovi za pohranu imaju kapacitet od nevjerojatnih 360 terabajta, stabilni su do temperatura od 1.000 stupnjeva Celzijusa, a očekuju se kako će biti u stanju držati podatke netaknutima punih 13.8 milijardi godina na sobnoj temperaturi (tojest onoj do 190 stupnjeva Celzijusa).

Radi se o otkriću koje “otvara novu eru vječne pohrane podataka”, jer diskovi imaju “praktički neograničeno trajanje”, tvrde na Univerzitetu. Dodaju i kako će muzeji, nacionalni arhivi i knjižnice imati velike koristi od ove vječne pohrane.

Trenutno su naučnici sačuvali važne dokumente poput Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Magna Chartu i Bibliju kralja Jamesa na zasebnim diskovima koji će vjerojatno nadživjeti ljudsku rasu.

Znanstvenici sada traže kompanije koje bi pomogle u donošenju ove tehnologije pohrane podataka na tržište. Još nema riječi o tome kada bi se pojavilo, kao niti hoće li biti cijenom prihvatljivo običnim građanima, ali ćemo jednoga dana možda biti u stanju pohraniti fotografije koje pokrivaju cijeli naš život na jedan disk koji će nas zagarantirano nadživjeti (kao i sve naše potomke).

Video prilog možete pogledati ovdje

pogodak.ba/depo.ba/avaz.ba


Komentariši