23 Juli, 2018 5:53 PM
Home » Izdvojeno » Ovako i opasni YouTube može biti sigurniji za vaše mališane

Ovako i opasni YouTube može biti sigurniji za vaše mališane

YouTube uz ove korisne savjete može biti puno sigurnije okruženje za vaše mališane koji će uz malo kontrole i praktičnih klikova iznimno teško doći do neprimjerenog sadržaja za djecu

YouTube može biti iznimno opasno mjesto za malu djecu koju pedofili vrebaju u videima, komentarima, a proteklih dana i internetski div se zbog toga našao usred velikog skandala. Tako su šokirani korisnici otkrili da je automatsko dovršavanje upita nudilo i pedofilske fraze, što je YouTube u međuvremenu uklonio.

Proteklih dana iz YouTubea su objavili i da su uklonili više od 270 profila i 150.000 videa sa svoje platforme te isključili komentiranje na više od 625.000 videa koji su i na meti predatora koji vrebaju malu djecu. Zbog toga su i neki veliki oglašivači zamrznuli oglašavanje na YouTubeu kad su otkrili da im se oglasi prikazuju pored spornih videa. Iz YouTubea su rekli za Vice i da su uklonili oglase sa dva milijuna videa i 50.000 kanala koji se pretvaraju da su obiteljski sadržaj.

Dok se YouTube bori sa gomilom materijala koji se učita svake minute (400 sati) i vi roditelji možete poduzeti niz radnji kako bi bili sigurni da vaše dijete neće samo tako naići na sadržaj koji nipošto ne bi smjelo vidjeti.

Filteri
Klikom na vašu ikonu u gornjem desnom kutu uđite u postavke YouTubea i uključite ograničeni način rada. Kod nekih to može biti odmah i na dnu liste kad kliknete na svoju ikonu. Google kaže da on skriva potencijalno neprimjerene videozapise koje su označili drugi korisnici ili su označeni na druge načine. No, i oni napominju da nije 100 posto precizan, pa se sporni sadržaji mogu provući.

 

 

Isključite preporučene sadržaje
Google vas želi što više zadržati uz YouTube i nudi vam preporuke nakon svakog odgledanog videa, no i kroz te preporuke moguće je da se provuku sporni sadržaji, a iako nema službenog načina osim za uklanjanje pojedinačnog videa, tu su razne ekstenzije za Chrome Firefox.

 

Blokiranje oglasa

 

Dok gledaju crtiće i videa na YouTubeu, djeca su bombardirana reklamama, a Ad Block i slični alati koji blokiraju prikazivanje reklama omogućit će im mirnije okruženje.

Vi odlučite što se traži
Ovo je opcija koja ovisi o vama. Djeca s raznim upitima na YouTubeu mogu odjednom završiti na totalno desetom mjestu koje će ih dovesti do spornih sadržaja. Ako ćete vi biti taj koji je zadužen za ono što se upisuje u polje za pretragu imat ćete direktnu kontrolu nad onime što se gleda.

Kreirajte liste
Ovo je isto odličan način da imate kontrolu nad sadržajem koji se gleda. Ispod svakog videa predzadnja ikona (Dodaj na) omogućit će vam da ga dodate na popis za reprodukciju. Svaku listu možete nazvati po sadržaju koji se u njoj nalazi i možete lako moderirati različite liste za koje ćete biti sigurni da nude provjereni sadržaj.

YouTube Kids i alternativne aplikacije

YouTube Kids je YouTubeova aplikacija za djecu koja nudi samo sadržaj prilagođen mališanima, a ovdje se mogu napraviti profili i prema njihovim godinama će se i prikazivati sadržaj. Ovdje se također može provući sporni sadržaj, no može se isključiti tražilica i omogućiti pristup samo limitiranoj količini sadržaja. Dječji kanali poput Nickelodeona, Disneyja, Cartoon Networka nude svoje aplikacije s prilagođenim sadržajem, prenosi USA Today.

Komentariši