22 Septembar, 2018 8:01 AM
Home » Porodica i dom » Čari dodira i nježnosti: Relaksirajte svog malog anđela masažom

Čari dodira i nježnosti: Relaksirajte svog malog anđela masažom

Čulo dodira je prvo koje stičemo i posljednje koje nas napušta, pa stoga ne treba da čudi što nas milovanje i nježni dodiri najbolje opuštaju. Tako je i s bebama…

 

Koža, kao najveći i najosjetljiviji ljudski organ predstavlja naš prvi komunikacijski kanal. Neki je čak nazivaju i spoljnim mozgom. Čulo dodira omogućava organizmu da prima razne senzacije iz spoljnjeg svijeta, te da tako spoznaje svoju okolinu. Razvoj i rast kože te njena osjetljivost mijenjaju se tokom života, ali to sve zavisi i od kvaliteta spoljnjih stimulacija koje prima. Jedan od načina podsticanja i unapređenja razvoja, pogotovo u najranijim mjesecima bebinog života, realizuje se upravo dodirom. Koliko često ljubimo, grlimo, nosimo, masiramo svoju bebu/dijete sve češće su teme blogova, članaka, foruma, ali i istraživanja, stručnih radova. Vjerovatno s razlogom.

Zašto dodir?

Vrijeme je postalo luksuz, a brz život, prezaposlenost, otkazi, svakodnevni problemi i frustracije – stil života većine populacije. Nažalost, često nam se dešava da upravo zbog takvog životnog stila zaboravljamo da je kvalitetno vrijeme provedeno s mališanima neophodno za uspješan i pravilan razvoj, pogotovo u prvim godinama života. Jedno je biti prisutan tokom odrastanja, a drugo samo mu prisustvovati. Osluškivanje bebe te razumijevanje i prihvatanje njenih komunikacijskih vještina vodi u spontani dijalog. Upravo taj dijalog neophodan je da bi se razvio intiman odnos između roditelja i djece, unutar kog nas, htjeli mi to priznati ili ne, same bebe uče kako postati roditelj. Masaža beba, kao jedan od esencijalnih i neophodnih sastojaka zdravog odrastanja, predstavlja prvenstveno prirodan, interaktivan pristup, putem kog možemo biti samo na dobitku, kako mi kao roditelji, tako i naša djeca danas, odnosno odrasli ljudi sutra.

Blagodeti masaže

Iskustva porodica koji su prošle kroz obuku, pokazuju da ovaj program ima mnoštvo blagodeti, kako za bebu, tako i za čitavu porodicu. Najpreglednije je možda navesti uopštenu selekciju tih benefita, kao što su: interakcija, stimulacija, olakšanje i relaksacija.

Interakcija u sklopu masaže unapređuje:
– promociju vezivanja s bebom verbalnu i neverbalnu komunikaciju,
– razvoj povjerenja i samopouzdanja,
– korišćenje svih čula,
– osjećanje ljubavi i poštovanja.

Masaža može stimulisati:
– cirkulaciju,
– digestivni sistem,
– hormonski i imunološki sistem,
– koordinaciju i ravnotežu,
– učenje i koncentraciju,
– mišićni razvoj i rast,
– tjelesnu svjesnost.

Masaža beba može da olakša:
– gasove i grčeve,
– mišićnu napetost i lakšu bol, rast zubića,zatvor.

Masaža promoviše relaksaciju kroz:
– bebin bolji san,
– fleksibilnost mišićnog tonusa,
– regulaciju ponašanja,
– obostranu smirenosti,
– redukovanje hormona stresa.

Pored navedenih prednosti, valja pomenuti i neke od benefita koje roditelji mogu dobiti kroz obuku, kao što su: bolje razumijevanje svoje bebe i otkrivanje njene jedinstvenosti, kvalitetno provedeno vrijeme sa djetetom, povećavanje samopouzdanja te unapređenja roditeljskih vještina, smanjenje mogućnosti postnatalne depresije, druženje s drugim roditeljima. Korist od ove obuke može se reflektovati i dublje, na cijelu familiju, ali i na društvo u kom živimo.

Magazin Mama&Beba


Komentariši