17 August, 2018 3:07 AM
Home » Porodica i dom » Borite se za sreću: Iskoristite slobodne trenutke i provedite ih sa porodicom

Borite se za sreću: Iskoristite slobodne trenutke i provedite ih sa porodicom

“Slobodno vrijeme” mnogim zaposlenim roditeljima danas zvuči poput luksuza. Uzimajući u obzir radno vrijeme koje ima većina roditelja, ali i obaveze i aktivnosti koje imaju školska djeca, možemo reći da je prisutno značajno “pomanjkanje” slobodnog vremena, vremena koje bi porodice mogle i trebale provoditi zajedno

Možemo nabrojiti velik broj opravdanih, ali i neopravdanih razloga zbog kojih igra i druženje unutar svoje porodice nerijetko nisu na listi prioriteta i zbog kojih takve aktivnosti ne zauzimaju, ako uopće, dovoljnu količinu vremena u sedmici. No, umjesto da nabrajamo takve razloge u kojima bi se, vjerujemo, prepoznala većina čitatelja, važnije je istaknuti zbog čega je važno provoditi slobodno vrijeme s porodicom. Naime, slobodno vrijeme provedeno s porodicom važno je za komunikaciju i razvoj kvalitetnih odnosa. Na taj način razvijamo povjerenje, bliskost i povezanost koji su osnovni čimbenici zajedništva, ljubavi i podrške za kojim teži svaki roditelj i svako dijete, a čije temelje moramo graditi dok su djeca mala i dok su im roditelji „centar svijeta“.

Kvalitetno vrijeme s djetetom najbolje je provoditi uvijek u isto doba dana. Kada to nije moguće, djetetu treba najaviti promjenu vremena i održati obećanje u zakazano vrijeme. Općenito, nije dobro djeci davati obećanja za koja nismo sigurni možemo li ih održati jer ćemo ih iznevjeriti, što može dovesti i do narušavanja samopouzdanja djeteta.

Iako ste zaposleni, pokušajte svaki dan naći barem pola sata za svoje dijete – neka to vrijeme bude bez pritiska, žurbe i pogledavanja na sat. Provedite vrijeme sa svojim djetetom, porazgovarajte s njime i poigrajte se i neka dijete osjeti da to činite zato što to želite, a ne zato što morate.

Zajedno s cijelom porodicom sastavite sedmični ili mjesečni kalendar „porodičnog vremena“ te u njega upisujte planirane porodične događaje. Stavite ga na vidljivo mjesto i potrudite se da se pridržavate napisanih zajedničkih aktivnosti i ne izmišljajte razloge zašto nešto ne biste napravili.

rtvslon.ba


Komentariši