17 August, 2018 3:07 AM
Home » Ekonomija » Život poslije nafte: U Kuvajtu skuplja voda gostima

Život poslije nafte: U Kuvajtu skuplja voda gostima

Kuvajtski parlament je donio zakon koji omogućava vladi da poveća naknade za struju i vodu za strane kompanije i rezidente u toj zemlji

Od poskupljenja neće biti pošteđeni ni građani ove države u Perzijskom zalivu.

Trideset jedan poslanik je glasao za ovaj zakon, a 17 ih je bilo protiv istog, a drugi i posljednji krug glasanja održaće se za dvije nedjelje.

Poslanici su u početku odbili prijedlog zakona, ali su ga kasnije prihvatili, pošto su izuzeti kuvajtski državljani.

Ako ovaj zakonski akt dobije finalnu podršku u posljednjem krugu glasanja, to će biti prvi put u 50 godina da je naftom bogati Kuvajt povećao naknadu za energiju.

Kuwait-Skyline-Night

Kao i kod drugih izvoznika “crnog zlata”, prihodi Kuvajta, zavisnog od nafte, istopili su se, jer se cijena ovog energenta sunovratila za više od 70 odsto od polovine 2014. godine, kada je bila na vrhuncu.

Prijedlog zakona predviđa povećanje naknada za struju u stambenim zgradama u kojima uglavnom žive stranci, sa sadašnje minimalne stope od dva filsa (0,7 centi) po kilovatu postepeno na 15 filsa (pet centi) po kilovatu.

Za komercijalnu upotrebu, naknade će biti povećane s dva filsa po kilovatu na 25 filsa. Cijena vode će također biti više nego udvostručena.

Ministar za energetiku i vodne resurse Ahmad al-Jasar rekao je u burnoj raspravi u parlamentu da vlada plaća oko 8,8 milijardi dolara godišnje subvencija za proizvodnju struje i vode.

5974616497_0670aa2956_b

Ako se ne preduzme nikakva akcija, potrošnja će se utrostručiti do 2035. godine, a subvencije će narasti na 25 milijardi dolara, naveo je on i dodao da je cilj zakona da smanji potrošnju za više od 30 odsto.

Vlada također planira povećati visoko subvencionisane cijene benzina, jednog od najjeftinijih u svijetu.

Kuvajt je objavio da je u prošloj fiskalnoj godini zabilježio budžetski deficit od 20 milijardi dolara, prema privremenim podacima, nakon 16 berićetnih godina zbog visokih cijena nafte.

Ovaj zalivski emirat je dom za 1,3 miliona domaćih građana i oko tri miliona stranaca.

pogodak.ba/6yka.com/afp.com


Komentariši