22 Septembar, 2018 8:05 AM
Home » Izdvojeno » Tajna služba spriječila atentat na premijerku Mej: Dvojac je planirao raznijeti bombom

Tajna služba spriječila atentat na premijerku Mej: Dvojac je planirao raznijeti bombom

S

igurnosne službe vjeruju kako su osujetili planove, čiji je krajnji cilj bilo ubistvo britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) u u Downing streetu.

Dvojica muškaraca uhapšena su zbog sumnje da su planirali ubiti premijerku pomoću bombe izrađene da nalikuje na običnu vrećicu, a koja je trebala raznijeti vrata njezinog ureda u Downing streetu. Potom bi je napali noževima.

Osumnjičeni su tokom prošle sedmice uhapšeni u sklopu racija koje su se sprovodile u Londonu i Birmingemu, a na teret im se stavljaju optužbe za terorističke prestupe. Danas se očekuje da će se pojaviti na sudskom ročištu na sudu u Vestminsteru.

Plan ubistva premijerke Mej otkrio je javnosti šef MI5-a Endrju Parker (Andrew), koji je kazao kako su sigurnosne službe u protekloj godini spriječile najmanje devet terorističkih napada na Veliku Britaniju.

Prema podacima policije, dva uhapšena napadača na premijerku su Na’imur Zakarijah Rahman, 20-godišnjak iz sjevera Londona, i Mohamed Aqib Imran, 21-godišnjak iz Birmingema. Optuženi su za pripremu terorističkog čina.

Portparol Scotland Yarda odbio je potvrditi da su uhapšeni povezani s pripremom napada na premijerku Mej, piše “The Independent”.

Komentariši