25 Septembar, 2018 1:52 PM
Home » Novosti » Svijet » Paranoja CIA-e i nova propaganda: Rusija se “sprema” za nuklearni rat

Paranoja CIA-e i nova propaganda: Rusija se “sprema” za nuklearni rat

Na tajnim lokacijama širom Rusije počele su izgradnja i obnova bunkera sposobnih da izdrže udare atomskih bombi. Imajući u vidu i podizanje nivoa borbene gotovosti vojske, kao i unaprijeđenje nuklearnog arsenala, američki obavještajci vjeruju da se šef Kremlja Vladimir Putin sprema za nuklearni rat

Kako tvrde, Rusija je usvojila doktrinu koja podrazumjeva upotrebu nuklearnog naoružanja.

 “Rusija se priprema za veliki rat, za koji vjeruje da će biti nuklearni i da će oni lansirati prve rakete. Amerika se ne priprema za veliki rat, a još manje za nuklearni, to je zabrinjavajuće”, kaže Mark Šnajder, bivši zvaničnik Pentagona zadužen za nuklearnu bezbjednost.

Ruski mediji su prenijeli da se bunkeri grade širom Rusije. Jedan od velikih komandnih centara za slučaj nuklearnog rata gradi se nedaleko od planine Jamantau na Uralu, a CIA je do sada identifikovala i dva bunkera Voronovo i Šarapovo.

General Kurtis Skaparoti, komandir snaga SAD u Evropi, tvrdi da Rusi modernizuju strateške snage.

“Nova ruska doktrina podrazumjeva da taktično nuklearno oružje može biti korišćeno u konvencionalnim ratovima. To je alarmantno”, kaže on.

Doktor Loren Tompson, ekspert za bezbjednost iz uticajnog Instituta „Leksington“, objašnjava da se mogućnost nuklearnog rata između SAD i Rusije svakog dana povećava.

“Najverovatnije mjesto gdje će doći do vojne konfrontacije jeste Baltik. Istorija će jednog dana zabilježiti da je najveća greška američkih lidera bila ta što su zanemarili mogućnost nuklearnog rata između Amerike i Rusije nakon što se završio Hladni rat”, smatra ona.

Inače, zamjenik američkog ministra odbrane Majkl Karpenter prije nekoliko mjeseci rekao je da je NATO nemoćan pred Rusijom.

“NATO ne može da se odbrani u oblastima s najizloženijim članicama – ruskim trupama treba najviše 60 sati da osvoje Estoniju i Letoniju. Tako brz poraz ostavio bi NATO veoma malo mogućnosti za odbranu”, rekao je on.

Rusija se priprema za testiranje naprednog nuklearnog projektila – za koji NATO nema rješenje – rakete tipa RS-28, nazvane „Satana 2“, pa je razvila podmornicu sposobnu da ispaljuje nuklearke, a radi i na proizvodnji hipersonične rakete.

Putin i predsjednik SAD Barak Obama na marginama Samita G20 u Kini razgovarali su oko 90 minuta, i to jedan na jedan.

Dogovorili su se da nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre u Siriji, ali dogovor nije postignut.

Plan bi trebalo da omogući američko-rusko vojno partnerstvo u borbi protiv ekstremista.

pogodak.ba/bh-index.com/kurir.rs


Komentariši