16 August, 2018 12:05 AM
Home » Ekonomija » Japan: Stopa smrtnosti zbog prekovremenog rada dostigla novi rekord

Japan: Stopa smrtnosti zbog prekovremenog rada dostigla novi rekord

Japan se suočava sa rastućim brojem odštetnih zahtjeva zbog smrti kao posljedice prekomjernog rada, fenomena pod nazivom “karoshi”, koji sve više pogađa mlade osobe i žene u Japanu

Broj odštetnih zahtjeva povećan je u posljednjih godinu dana na 1.456, a najveći broj slučajeva je u području zdravstva, socijalnih usluga, građevine i špedicije, u kojima kronično fali radna snaga.

Hiroši Kavahito, generalni tajnik Nacionalnog savjeta za zaštitu žrtava karoshija, rekao je da je pravi broj sigurno 10 puta veći, jer Vlada ne voli priznavati ovakve incidente.

pp-shibuya-tokyo-1024x683

“Osnovni problem je smanjenje broja radnih sati, ali vlada ne čini dovoljno u tom smislu”, rekao je on. Najčešće žrtve su ranije bile muškarci, oko 90 posto, ali danas ima sve više žena.

Japan nema pravne limite za radne sate, ali ministarstvo rada priznaje dva tipa “karoshija”: smrt od kardiovaskularnih bolesti zbog prekomjernog rada i samoubojstvo zbog mentalnog stresa nastalog uslijed problema na radnom mjestu.

shibuyacrossing

Smrt kao posljedica kardiovaskularne bolesti smatra se da je “karoshi” ako je radnik radio 100 prekovremenih sati prethodni mjesec, ili 80 sati prekovremenih tijekom dva ili više mjeseca.

Samoubojstvo se “kvalificira” za odštetu ako je pojedinac radio 160 sati ili više tijekom jednog mjeseca, ili više od 100 prekovremenih sati u tijeku tri uzastopna mjeseca.

Broj samoubojstava u Japanu koji su povezani sa poslom i radnim mjestom povećan je za 45 posto u posljednje četiri godine među osobama od 29 godina, pa i mlađim, i za 39 posto među ženama.

pogodak.ba/agencije


Komentariši