24 Septembar, 2018 12:24 PM
Home » Novosti » Svijet » “Historijski sastanak” Kube i SAD: Nova komunistička nacija pod kontrolom Zapada

“Historijski sastanak” Kube i SAD: Nova komunistička nacija pod kontrolom Zapada

Predsjednici SAD-a i Kube, Barack Obama i Raul Castro, sastali su se u ponedjeljak u Palati Revolucije u Havani, a agencija  AFP ocjenjuje da je riječ o presudnom susretu koji bi mogao da dovede prevazilaženje jaza između dviju zemalja

Obama, koji se tek treći put sastaje formalno s Castrom, prvi je američki predsjednik koji je posjetio Kubu u posljednjih 88 godina.

Uoči sastanka, Obama je izjavio da očekuje promjene na Kubi.

„Ovdje će se dogoditi promjene i mislim da to Raul Castro razumije“, rekao je Obama za ABC, priznavši da se to neće desiti ‘preko noći’.

Obama je podsjetio da je već došlo do ponovnog otvaranja ambasade i da, iako između SAD-a i Kube i dalje postoje značajna neslaganja oko pitanja ljudskih prava i sloboda na Kubi, obje zemlje osjećaju da će sada pojačati napore za većim promjenama.

Kubanski predsjednik pozvao je danas američkog predsjednika da ukine još sankcija Kubi. Castro je apelovao na predsjednika SAD-a da vrati Kubi vojnu bazu američke mornarice u zalivu Guantanamo. 

U saopćenju, objavljenom nakon sasatanka sa Obamom, kubanski predsjednik je pozdravio promjene koje su dovele do potpisivanja sporazuma Kube i SAD-a o komercijalnim letovima i telekomunikacijama. 

On je naveo da, uprkos pozitivnim pomacima, američka ekonomska blokada i dalje predstavlja najveću prepreku ekonomskom razvoju Kube i boljem životnom standardu njenog stanovništva. 

U saopćenju se navodi da Castro prepoznaje želju Baracka Obame da se sankcije Kubi u potpunosti ukinu, ali da Kongres uporno odbija takav prijedlog.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši