24 Septembar, 2018 6:12 PM
Home » Novosti » Svijet » Google uklonio Palestinu sa svojih mapa: Pokušaj falsifikovanja historije i geografije

Google uklonio Palestinu sa svojih mapa: Pokušaj falsifikovanja historije i geografije

Hiljade ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se traži od Googlea da ponovo postavi mapu Palestine, pošto na mjestu gdje su palestinske teritorije sada piše Izrael

Lokalni novinari su to označili “neuspjelim pokušajem da se falsifikuje historija i geografija”.

Više od 150.000 potpisnika je podržalo peticiju pod nazivom “Google: Stavite Palestinu na svoje mape”, optuživši Google Maps da je namjerno ili slučajno saučesnik etničkog čišćenja Palestine koje sprovodi izraelska vlada.

palestina

U peticiji koju je pripremio Zak Martin osuđuje se izostavljanje Palestine, koja u UN-u ima status države nečlanice posmatrača sa mape, kao ozbiljna uvreda Palestinaca.

Broj potpisnika peticije značajno se povećao u posljednjih nekoliko dana nakon saopštenja Foruma palestinskih novinara koje je podstaklo kampanju protiv Googlea.

“To je dio izraelskog plana da se ustanovi njegovo ime kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvijek”, navodi se u saopštenju kako je prenio novinski site Bliskoistočni monitor (Middle East Monitor).

gaza-destruction-11

Novinari zahtijevaju da Google povuče svoj potez sa svoje aplikacije za mape. Oni navode da je ta kontroverzna odluka suprotna svim međunarodnim normama i konvencijama, i da poriče Palestincima pravo na domovinu.

Ako neko pokuša da ukuca Palestinu na Google.Maps neće vidjeti to ime već umjesto toga isprekidanu liniju koja označava palestinske teritorije uz jasno vidljiv naziv Izrael.

Odgovarajući na kritike, portparol Googlea izjavio je da je cilj takve odluke da se regioni objektivno prikažu.

pogodak.ba/federalna.ba/beta.rs


Komentariši