14 August, 2018 7:29 PM
Home » Novosti » Svijet » Google: Naziva “Palestina” nikada nije ni bilo na Google Mapsu

Google: Naziva “Palestina” nikada nije ni bilo na Google Mapsu

Nakon peticije koju je potpisalo desetine hiljada ljudi sa zahtjevom da Google ponovo postavi mapu Palestine, taj najviše korišćen pretraživač weba na svijetu odgovorio je da naziva Palestina nikada nije ni bilo na Google Mapsu, ali da je otkriveno da su nestali nazivi Zapadna obala i pojas Gaze

“Radimo brzo da vratimo te nazive nazad u to područje”, rekao je portparol Googlea.

Na mapi se sada vidi isprekidana linija koja označava palestinske teritorije i gradovi se na njima definišu kao palestinski ako se klikne na njih. Wikipedia na Google Mapsu opisuje Palestinu kao “de jure suverenu državu”, što je termin koji UN korist od 2013. godine. Palestina je krajem 2012. godine proglašena državom nečlanicom posmatračem u svjetskoj organizaciji.

Iako Google nije nikada koristio i zato nije mogo da ukloni naziv Palestina, mnogi korisnici društvenih mreža i glavni novinski siteovi vjerovali su da jeste. To je izazvalo žestoko protivljenje i navelo Forum palestinskih novinara da traži izvinjenje. Iako za reagovanje navodno nije bilo razloga smatra se da taj incident pokazuje da Google, Apple i Microsoft moraju voditi računa kako predstavljaju regione, odnosno da obrate pažnju na politički osjetljve.

U peticiji koju je pripremio Zak Martin osuđuje se izostavljanje Palestine sa mape kao ozbiljna uvreda Palestinaca. Broj potpisnika peticije znatno se povećao u poslednjih nekoliko dana nakon saopštenja Foruma palestinskih novinara koje je podstaklo kampanju protiv Googlea.

“To je dio izraelskog plana da se ustanovi njegov naziv kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvijek”, navodi se u saopštenju koje je prenio site Middle East Monitor.

Poveznice: Google uklonio Palestinu sa svojih mapa: Pokušaj falsifikovanja historije i geografije

pogodak.ba/federalna.ba/beta.rs


Komentariši