17 August, 2018 3:08 AM
Home » Izdvojeno » Generalni sekretar UN: 69 pripadnika UN optuženo zbog seksualnog zlostavljanja

Generalni sekretar UN: 69 pripadnika UN optuženo zbog seksualnog zlostavljanja

Ujedinjene nacije sprovode istragu zbog seksualnih napada protiv svog osoblja iz 21 zemlje koje je bilo raspoređeno u misijama tokom prošle godine. Riječ je o civilnom osoblju kao i o pripadnicima vojske i policije, saopštio je generalni sekretar UN Ban Kimun

 Istragu o optuženima za seksualno zlostavljanje vodiće pravosudni organi iz zemalja iz kojih su optuženi. S obzirom na to da istrage vode zemlje koje sarađuju u vojnim misijama UN, kazne najverovatnije neće biti sprovedene dok optuženi ne okončaju učešće u misijama.

Optužbe uključuju seksualne napade, polne odnose u zamenu za hranu i polne odnose s maloletnicima.

Prema optužbama koje su iznesene prošle godine, 15 ih je protiv civilnog osoblja, koje će istražiti UN, 38 se odnose na pripadnike vojnog kontingenta, a 16 na policajce raspoređene u misijama za održavanje mira.

Vojnici i policajci protiv kojih su podignute optužbe za seksualno zlostavljanje, ili još traju istrage, dolaze iz zemalja među kojima su Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Maroko, Nigerija, Južnoafrička Republika, Kanada, Ruanda, Senegal i Moldavija.

Optužbe su iznesene i protiv osoblja iz Nemačke, Slovačke i Gane, ali se ispostavilo da su nepotkrepljene.

Među 69 optužbi obuhvaćeno je 10 mirovnih misija sa 22 slučaja prijavljena u Srednjoafričkoj Republici i 16 slučajeva u Demokratskoj Republici Kongo.

pogodak.ba/hr.sott.net/rts.rs


Komentariši