16 August, 2018 3:59 AM
Home » Ekonomija » Dužnosnici najveće kineske banke uhapšeni u Španiji: Sumnjiče se za pranje novca

Dužnosnici najveće kineske banke uhapšeni u Španiji: Sumnjiče se za pranje novca

Najvećea kineska banka, industrijska i trgovinska banka Kine (ICBC), zatražila je od španskog pravosuđa hitno puštanje na slobodu troje njenih dužnosnika uhapšenih u Madridu prošle sedmice pod optužbom za “pranje” novca kojeg su navodno iz Španije slali u Kinu

Ukupno šestorica zaposlenika uhapšeni su u prostorijama podružnice ICBC-a u centru Madrida, a trojica su puštena na slobodu nakon plaćanja jamčevine od 100.000 eura. Špansko pravosuđe može odbiti puštanje osobe na slobodu ukoliko ocijeni da postoji mogućnost bijega ili uništavanja dokaza.

Istraga je pokazala da je podružnica ICBC-a u Madridu omogućavala šverc, neplaćanje poreza ministarstvu finansija te kršenje prava radnika, saopćila je španska policija.

ICBC, koji je bio saopćio kako sarađuje s istražiteljima i posluje po zakonu, u četvrtak je zatražio oslobađanje troje zaposlenika za koje nije prihvaćena jamčevina.

Kineska banka tvrdi da je među uhapšenim i bivši predsjednik španske podružnice koji je bio u Luksemburgu te se vratio u Španiju 17. februara kada je počela policijska operacija.

„Da je htio pobjeći ne bi se iz inostranstva vratio u Madrid“, saopćio je ICBC napomenuvši i kako je u zatvoru zadržana jedna bolesna zaposlenica. Zasad nije poznato hoće li kineska banka, koja je u Španiji otvorila podružnicu 2011., uložiti sudsku žalbu.

Istražitelji sumnjaju da su brojne kineske trgovine preko ICBC-a izbjegavale plaćanje poreza u Španiji te da je u Kini završilo nekoliko desetaka miliona eura.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši