25 Septembar, 2018 1:51 PM
Home » Novosti » Svijet » Cyber napadi na SAD: Hakeri napali važne mete i pokupili povjerljive podatke

Cyber napadi na SAD: Hakeri napali važne mete i pokupili povjerljive podatke

Ruski hakeri su okrivljeni za hakovanje računa Džordža Soroša i generala Filipa Bredlova

Zapadni mediji su krivicu za nedavno DNK hakovanje pripisali ruskim hakerima, kao i upadanje u sistem društvenih mreža.

Navodi se da su hakeri dobili pristup internet sistemu pod nazivom “Karl” koji se koristi za cirkulaciju nacrta programa, budžeta i drugih internih dokumenata.

“Hakeri su možda imali pristup temeljima mreže skoro godinu dana”- piše Blumberg . “Sve to vrijeme kompanija ima oko 800 članova osoblja, puno radno vrijeme i 7 hiljada ljudi koji imaju pristup programu “Karl” “.

 Druga meta napada hakera je bivši vojni komandant NATO-a Filip Bredlov.

“Hakeri su ostvarili pristup njegovim i-mejl porukama iz 2012. godine, iz perioda u kome je on bio jedan od najviših američkih vojnih oficira i komandant Evropske komande i Nato savezničke komande za operacije”- nastavlja Blumberg.

Neprijatno je koliko je sistem zaštite SAD-a pao pred napadima ruskih hakera.

Stručnajci za bezbednost sada tvrde da sajt dclleaks.com pokazuje iste znake kao i ruska obaveštajna služba, koja ciljano markira sve demokratske i političke organizacije.

Blumberg ne obrazlaže zašto bi to obavezno bili baš ruski hakeri a ne neki drugi, ne iznosi čak ni pretpostavke o motivima napadača, oslanja se na nejasne pretpostavke.

I-mejlovi i dokumenti objavljeni na dcleaks.com sajtu su početkom juna ukazali na to da hakeri možda imaju veći plan i da možda žele da utiču na predsedničke izbore u Americi, plan koji bi osigurao uticaj koji bi se protezao od Obamine administracije dos krivenih poluga vlasti u Vašingtonu.

Sve dok nema dokaza ovaj događaj je savršen za iznošenje nagađanja i pretpostavki. Jedrenjem kroz more spekulacija, ne izgleda previše smelo tvrditi da je pomenuta kompanija hakovana od strane jednog razočaranog radnika same kompanije.

Ali, ako se “ruska verzija” pokaže kao tačna, mora se postaviti pitanje kako to da Rusi, čija tehnologija daleko od toga da dominira na svetskom tržištu, s vremena na vreme razbijaju zid Silikonske doline.

Realnost je da je SAD matica kompanije Microsoft, Apple i Internet domena nekoliko regionalnih sila i da bi svi oni trebali da mogu da upravljaju svojim serverima.

Ruska vlada odbacuje ideju da je uključena u hakovanje sa Vikiliksom i njegovim osnivačem Džulijanom Asanžom,   a sam Asanž je izjavio da nema dokaza da je Moskva umiješana u bilo šta.

pogodak.ba/kokodix.com/webtribune.rs/bloomberg.com


Komentariši