17 August, 2018 3:10 AM
Home » Novosti » Svijet » Castro puni 90 godina: Mnogi Kubanci ne poznaju život bez njega

Castro puni 90 godina: Mnogi Kubanci ne poznaju život bez njega

Gerilac, državnik i jedan od najživopisnijih čelnika moderne povijesti u subotu slavi 90. rođendan. Velika većina Kubanaca ne poznaje život bez čovjeka kojeg jednostavnu zovu – Fidel

“Svima će nam jednom doći čas”, rekao je Fidel Castro na kongresu Komunističke partije u aprilu, proglasivši vlastitu smrtnost. To je bilo dovoljno da nekoliko delegata zaplače.

Velika većina Kubanaca nije nikada živjela bez Fidela.

Tokom svoje vlasti od 1959. do 2006. prkosio je desetorici američkih predsjednika. Uspostavio je komunistički režim pred vratima Sjedinjenih Država i navodno preživio 600 pokušaja atentata.

Fidel Castro rođen je 13. augusta 1926. u Biranu na istoku Kube, u izvanbračnoj vezi španjolskog useljenika koji je postao veleposjednik Angela Castra i njegove sluškinje. Poslije Fidelova rođenja njegovi roditelji ozakonili su svoju vezu.

Školu je pohađao zajedno s djecom najamnih radnika na farmama i od ranog djetinjstva svjedočio siromaštvu u kakvom je živjela većina Kubanaca.

Studirao je pravo u Havani i odmah se upleo u politiku na fakultetu. Mladi Castro nije tajio svoje ambicije. Kolegama je govorio da želi “slavu i ugled” i nije ni izbliza živio kao spartanski revolucionar, nosio je fina odjela i vozio kabriolet.

Po završetku studija otvorio je advokatski ured, ali mu je politika ostala strast. Godine 1952. natjecao se za mjesto u parlamentu, ali je puč pod vodstvom Fulgencija Batiste spriječio izbore.

Batistina diktatura zaustavila je Castrovu građansku karijeru i pretvorila ga u revolucionara.

Već godinu poslije Castro i šačica drugova napali su kasarnu u Santiagu. Pokušaj udara bio je tako loše planiran da ga je vojska s lakoćom osujetila. Urotnici su uhapšeni.

pogodak.ba/agencije/hina.hr


Komentariši