17 August, 2018 3:09 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Švedska ministrica izbjegla iz Foče 1992. stigla u posjet BiH

Švedska ministrica izbjegla iz Foče 1992. stigla u posjet BiH

Najmlađa članica vlade Kraljevine Švedske, ministrica obrazovanja Aida Hadžialić , podrijetlom iz BiH, pozvala je u ponedjeljak nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Sarajevu vlasti te zemlje na provedbu reformi i najavila da će Švedska BiH pomoći u razvoju gospodarstva i na njezinom putu u Europsku uniju.

Sudbina Aide Hadžialić dramatično se promijenila kad je 1992. kao petogodišnje dijete s obitelji izbjegla iz Foče pred etničkim čišćenjem koje su provodile vlasti Republike Srpske, a nakon 24 godine se vratila u BiH kao švedska ministrica.

“U Švedskoj je više od 80.000 ljudi podrijetlom iz BiH. To je velika dijaspora koja želi investirati u BiH jer vjerujemo da BiH treba biti dio EU. Ali da bi se to postiglo, važan je gospodarski razvoj kako bi se povećao životni standard i u tom smjeru Švedska želi podržati BiH”, rekla je Hadžialić nakon susreta sa Zvizdićem na kojem su razgovarali o održavanju Business foruma u Švedskoj na kojem bi se predstavili projekti gospodarstvenika iz BiH.

Ministrica obrazovanja Švedske je ponudila pomoć i u području školstva, koje je, kako je ocijenila, “temelj za izgradnju uspješne države” na globalnom tržištu.

Švedska ministrica će posjetiti i Republiku Hrvatsku te se susresti s predstavnicima prosvjetnih vlasti.

 

Izvor ( 24 sata)

Komentariši