25 Septembar, 2018 9:51 AM
Home » Novosti » Press kiosk » Transplantacije: Pacijenti iz FBIH na listama čekanja RH i Eurotransplant-a

Transplantacije: Pacijenti iz FBIH na listama čekanja RH i Eurotransplant-a

Vlada FBiH je na sjednici donijela Odluku o prihvatanju Prijedloga protokola o saradnji u području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Za potpisivanje ovog protokola Vlada je ovlastila federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića

Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja predviđeno je da Federalno ministarstvo zdravstva odobrava uzimanje, presađivanje i razmjenu organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH u okviru međunarodne i međuentitetske saradnje.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Prijedlog protokola sačinjen s ciljem daljeg razvoja transplantacijske medicine FBiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca, te iznimno i bubrega, i u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundation, preko jednog iz izabranih transplantacijskih centara Hrvatske.

Prijedlogom protokola obuhvaćeni su oblici tehničke pomoći i obaveze koje proističu za njegove potpisnice. Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH će biti u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg.

Ovim protokolom regulirano je i pitanje reciprociteta u pogledu uzimanja organa od umrlih darovatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih darovatelja državljana Federacije BiH.

rtvslon.ba


 

Komentariši