16 August, 2018 2:22 AM
Home » Novosti » Europa » Njemačka: Na snagu stupilo šerijatsko pravo i izazvalo žestoke diskusije

Njemačka: Na snagu stupilo šerijatsko pravo i izazvalo žestoke diskusije

Među izbjeglicama u Njemačkoj postoji i veliki broj djevojčica koje su iz svojih zemalja došle udate – po tradicionalnom islamskom pravu. Sud u Bambergu se u to pitanje ne želi miješati i izazvao je ogorčenje javnosti

U Njemačkoj su počele žestoke diskusije oko izbjegličkih bračnih parova u kojima je supruga – maloljetna. Organizacije za dječja prava kao što su UNICEF ili „SOS – dječje selo“ već godinama kritiziraju takve brakove koji se sklapaju u određenom broju muslimanskih zemalja. Prema navodima „SOS – dječjeg sela“, godišnje 15 milijuna djevojčica biva prisiljeno da stupi u brak. U velikom broju slučajeva njihovi supruzi su mnogo stariji muškarci koji te djevojčice prisiljavaju na seksualne odnose. Posljedica su psihički problemi, ali i komplikacije prilikom trudnoće i porođaja.

Građansko pravo u Njemačkoj kaže u brak smiju stupati samo punoljetne osobe, a u izuzetnim slučajevima vlasti dopuštaju i vjenčanja osoba koje su navršile 16. godinu. Prema tradicionalnom islamskom pravu, djevojčice su stasale za udaju po navršenoj 9. godini, a dječaci – kada napune 12 godina. Neke države su izmijenile zakone i podigle tu granicu, ali se u praksi spomenuta šerijatska tradicija često ipak tolerira. No, osnovno pitanje glasi: da li tu tradiciju treba tolerirati i Njemačka kao država koja je primila te izbjeglice?

Neobično obrazloženje suda

Diskusija se rasplamsala nakon što je Viši sud u Bambergu priznao da je brak jedne 15-godišnje Sirijke važeći, ona se udala (kada je imala 14 godina) za 21-godišnjeg muškarca koji je uz to i njen rođak. Slučaj se odvijao ovako: najprije su pomagači u prihvatilištu za tražitelje azila prijavili lokalnom Uredu za mlade da među izbjeglicama postoji bračni par gdje je supruga maloljetna i podsjetili da se to kosi s njemačkim zakonima. Ured za mlade nije priznao taj brak i razdvojio je supružnike, preuzevši starateljstvo nad djevojčicom. Bračni par se zbog toga požalio Sudu za obiteljska pitanja a taj sud je stao na stranu spomenutog Ureda, potvrdivši da „djevojčica nije u stanju da sagleda svu kompleksnost i posljedice braka“.

Mladi par je, međutim, bio uporan, pa je slučaj stigao do Višeg suda, i dogodio se preokret: taj sud je sporni brak proglasio pravno važećim pozvavši se na paragraf 1633 Građanskog prava, koji kaže da „udata maloljetnica sama smije određivati gdje će boraviti i s kim će kontaktirati“. Djevojčica i njen suprug su u trenutku sklapanja braka bili sirijski državljani koji su se vjenčali u Siriji, tako da je sud u ovom slučaju zapravo presudio u skladu sa sirijskim pravom. Obrazloženje: brak koji je službeno sklopljen smatra se brakom i kada je neregularan – sve dok se ne poništi, a poništavanje brakova nije u nadležnosti Ureda za mlade.

Šerijatsko pravo

To obrazloženje je izgledalo čudno njemačkim novinarima, koji su zatražili dodatno objašnjenje od glasnogovornika Višeg suda Leandera Brößlera. On je na to doslovce rekao: „Sud ukazuje da nije morao odlučiti o tome da priznanjem sirijskih pravnih odredbi o starosti dovoljnoj za stupanje u brak postoji povreda njemačkih pravnih odredbi o tome, jer ovdje u svakom slučaju – i po njemačkom i po sirijskom pravu – polazimo od važećeg braka.“ Drugim riječima, sud bi možda spriječio sklapanje takvog braka, ali ne dira u već sklopljene brakove te vrste.

Mnogi stručnjaci i veliki dio njemačke javnosti nisu zadovoljnim tim objašnjenjem. U nekim medijima, i posebno na društvenim mrežama, pojavili su se naslovi: „Dječji brakovi dozvoljeni u Njemačkoj“, „U Njemačkoj na snazi šerijatsko pravo“ i slični. Desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i veliki broj građana koji joj je naklonjen, ali i mnogi koji nemaju ništa s političkom desnicom, ogorčeni su zbog odluke suda u Bambergu. Taj sud je, međutim, dozvolio mogućnost žalbe na svoju odluku. Što znači da bi sada njemački pravnici trebali dokazati da je narušen njemački pravni poredak.

Uslijedit će promjene zakona

Bez obzira na ovaj slučaj, savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i Bavarska najavile su da će se ozbiljno pozabaviti odgovarajućim pravnim odredbama kako bi spriječile da brakovi s maloljetnim djevojčicama postanu pojava koja se na njihovoj teritoriji tolerira. „Brakovi u kojima stariji muškarci iskorištavaju bijedu pojedinih obitelji i žene se djevojčicama, predstavljaju kršenje fundamentalnih prava žena i djece“, rekao je Thomas Kutschaty, ministar pravosuđa Sjeverne Rajne-Vestfalije, i dodao: „Zbog toga moramo ozbiljno razmotriti mogućnost da se u budućnosti priznaju samo brakovi u kojima su oba partnera punoljetna.“

Nije poznato koliko se maloljetnih ženskih izbjeglica koje su u braku točno nalazi u Njemačkoj. U Bavarskoj je do kraja travnja ove godine izbrojan 161 slučaj udatih izbjeglica mlađih od 16 godina, u Baden-Württembergu 117, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji 188 slučajeva.

dw.com


Komentariši