23 Juli, 2018 5:52 PM
Home » Novosti » Europa » Migracija: Nakon vojnog udara u Turskoj sve više migranata u Grčkoj

Migracija: Nakon vojnog udara u Turskoj sve više migranata u Grčkoj

Broj migranata u prihvatnim centrima na grčkim ostrvima, otvorenim poslije stupanja na snagu sporazuma EU i Turske, u stalnom je porastu od pokušaja vojnog udara u Turskoj, saopštila je grčka vlada

Taj broj danas je dostigao oko 10.200 osoba na 7.450 mjesta u prihvatnim centrima, dok je pre pokušaja puča 15. jula bilo 8.500 ljudi, navodi se u saopštenju.

Izbjeglica je na grčkim ostrvima već 1. avgusta bilo za 11 odsto više, a prosječan broj novih migranata povećan je sa 85 na 100.

U saopštenju grčke vlade navodi se da je taj broj i dalje zanemarljiv u odnosu na priliv migranata koji su svakodnevno pristizali na grčka ostrva tokom prošle godine.

Evropski stručnjaci upozoravaju da vanredno stanje u Turskoj i čistke koje se sprovode u vojsci, državnoj upravi i medijima mogu imati negativne posljedice na sporazum EU i Turske.

Tri dana poslije neuspjelog puča, sedam turskih posmatrača poslatih na pet grčkih ostrva radi nadzora nad primjenom sporazuma, razrješeno je funkcije, a na njihovo mjesto još niko nije postavljen.

Migranti pristigli na grčka ostrva posle stupanja sporazuma na snagu 20. marta, smješteni su u prihvatne centre i trebalo je da budu vraćeni u Tursku, ali je do sada vraćeno svega 468 osoba.

Većina migranata zatražila je azil u Grčkoj, ali je zbog komplikovane procedure primorana da ostane u kampovima dok vlasti ne odluče o zahtjevima.

pogodak.ba/federalna.ba/beta.rs | Foto: balkans.aljazeera.net


Komentariši