14 August, 2018 7:32 PM
Home » Novosti » Europa » Idealan za život: Stanovnici zadovoljni, a godišnji budžet 15 milijardi KM [Foto]

Idealan za život: Stanovnici zadovoljni, a godišnji budžet 15 milijardi KM [Foto]

Ovo je najprogresivniji glavni grad jedne evropske zemlje, sa nepunih 650 hiljada stanovnika

Oslo je protekle sedmice bio domaćin još jedne sedmice inovacije. Ove godine hiljade učesnika imalo je priliku predstaviti ono najbolje u tehnologiji i inovacijama za narednu dekadu. Preko 70 događaja organizovano je na teritoriji jednog od najbogatijih gradova na svijetu.

Na samom otvaranju Prvi čovjek Osla – tzv. Vladajući gradonačelnik Raymond Johansen napravio je odličan uvod za sve što će se u tom gradu dešavati tokom te sedmice.

oslo-kisa

Kako je ovogodišnja sedmica inovacije posvećena moćnim parovima – ekonomskim sinergijama koje se nikad prije nisu udruživale, Johansen je apostrofirao važnost ujedinjavanja naših ali i tuđih glava te je dodao kako se radikalne inovacije dešavaju kada se udružuju znanja koja se nikad prije nisu mogla udruživati.

Sve su to sinergije koje pokreću budućnost, kazao je Johansen.

Oslo je partner “moćnih parova”. Mi obezbjeđujemo javne usluge za više od 660 hiljada stanovnika, u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim uslugama, za djecu, studente, i za starija lica.

11736472674_82ca872ccc_o_0

Verujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje karata za javni prevoz zamijenili sa preko 600 000 mobilnih uređaja, koje svako može nositi u svom džepu.

Ministarka trgovine i industrije u Vladi Norveške Monika Mealand održala je govor o tome šta je najvažnije kada se govori o norveškom pristupu ekonomskom razvoju.

To su osnovna četiri stuba: Smanjenje poreza, Pojednostavljivanje administracije, transport i infrastruktura te istraživanje i inovacije.

dscf1677

“Investicije u istraživanje i razvoj u Norveškoj su u konstantnom porastu a ključna su pitanja današnjice: Kako najbolje upravljati fazama razvoja u preduzetništvu, te kako koristiti naše znanje na najbolji mogući način”, kazala je ministrica prilikom otvaranja ove manifestacije.

Geir Lippestad, zamjenik Gradonačelnika za poslovni razvoj i javno vlasništvo u gradskoj administraciji kaže za BUKU kako je godišnji budžet ovog grada za 2017. godinu 67 milijardi norveških kruna odnosno oko 7,5 milijardi EURA od čega je 80,5 % operativni budžet dok 19,5 % otpada na investicije.

“Budžet za javne nabavke je otprilike 26 miljardi kruna ( 2,5 milijarde EURA ) a Oslo konstantno radi na tome da ova sredstva utroši na pametnija i inovativnija rješenja. Svi sektori investiraju u poboljšanje pametnih nabavki, te da rade strateški na promjnei kulture za nabavke” kazao nam je zamjenik Gradonačelnika Osla.

oslo-998-e1396961389969

Javni građevinski sektor troši oko 10 milijardi norveških kruna godišnje. Ovaj sektor je bio ključan za razvoj i izgradnju više pasivnih domova (energetski efikasnih zgrada) i plus-kuća (pametnih i univerzalnih zgrada), putem ciljanih investicija i inovacija.

Oslo ima ambiciju da smanji emisiju stakleničkih gasova za 50% do 2020. godine, što takođe podstiče inovacije. Ove godine započeli smo dva gradilišta bez upotrebe fosilnih goriva, a iste zahtjeve ćemo postaviti za sve naša gradilišta u 2017. godini.

Putem Regionalnog inovacionog programa, grad daje grantove za industrijske klastere, inkubatore, itd. Ukupna vrijednost programa je  13 miliona norveških kruna za 2017. god. Grad takođe daje grantove za istraživanja i razvoj putem Regionalnog fonda za istraživanja. Budžet ovog fonda ukupno iznosi 28 million NOK.

img_1150

Grad Oslo uspostavio je Poslovnu regiju Oslo u 2014. god. Ovu regiju finansiraju gradske vlasti. Budžet ove organizacije za 2016. godinu je otprilike 14 miliona NOK. Poslovna regija Oslo je organizator Sedmice inovacija u Oslu.

U izjveštaju Oslo: State of the city stoji kako se Oslo razvija u prepoznatljivu i atraktivnu lokaciju za forme investitore i talente. Osim toga, Oslo je poznat po kvalitetu života, dobrom upravljanju, stabilnosti, dobro uspostavljenoj ravnoteži između rada i slobodnog vremena, te kvalitetnom obrazovanju.

“Oslo je, jednom rječju, kompaktan grad. Ovdje možete pronaći sve na dohvat ruke. Imamo dosta prostora, ne samo u geografskom smislu, već imamo prostora za nove ideje, za studije, za inovacije, za preduzetništvo. Kao mali grad, kratke su udaljenosti od urbanih dijelova do šumskih tišina, od skijališta do mora, od mjesta gdje radite do mjesta gdje živite. U našem neformalnom, jednakom društvu i ostale razdaljine su kratke- od ljudi do vlasti, i od od riječi prema djelima. Kao najraniji usvajači novih tehnologija, imamo zanimljivu start-up scenu, i ovog časa smo najbrže rastući glavni grad u Evropu, sa sve većim postotkom mladih, obrazovaih ljudi” rekao nam je  Geir Lippestad

oslo-summer-2013-astrup-f-012-e1397064475405

Zamjenik gradonačelnika za biznis kaže kako Oslo ima recept za uspješan razvoj i u drugim sredinama.

“Grad mora biti spreman za upravljanje novim tehnologijama i za mijenjanje okruženja. Moramo pronaći bolje načine rješavanja problema i interakciju sa poslovnom zajednicom, kao i sa našim građanima. Moramo više razmišljati prije nego što se donesu odluke. I moramo unaprijediti kanale komunikacije s građanima” kaže on.

Grad Oslo uvodi pametna rješenja u gradu, naročito u oblasti pametne mobilnosti i pametne energije.

Grad i njegove kompanije kao što je Ruter, kompanija za javni prevoz, koriste aplikacije kako bi informisali građane o rasporedu vožnje, za kupovinu tramvajskih i autobuskih karata, prijave kvarova, uklanjanje smeća.

Gradski bicikli su na svakom ćošku, a pomoću aplikacija građanima je olakšan pristup biciklima. Stariji građani koji žive u Oslo plus domovima koriste tehnologiju i pad-ove kod kuće kako bi lakše komunicirali.

Što se tiče budućnosti ona je jasna.

“Moramo privući međunardone start-upe u Oslo – privući njihove ideje i razmišljanja na našu scenu. Moramo tražiti veća tržišta za naše start-upe i kompanije. Oslo je veoma dobar krevet za testiranje novih tehnmologija – ali nismo veliko tržište” zaključuje za kraj razgovora Geir Lippestad iz administracije glavnog grada Norveške.

6yka.com


Komentariši