16 August, 2018 3:58 AM
Home » Novosti » Europa » Eksperti: Pomjeranje vremena ima veću štetu nego korist na globalnom nivou

Eksperti: Pomjeranje vremena ima veću štetu nego korist na globalnom nivou

Ponovno se bliži trenutak kada Evropljani stavljaju prst na čelo i pitaju se treba li sat pomaknuti unaprijed ili unazad

I ponovno stručnjaci dovode u pitanje takvu praksu ukazujući na zdravstvene rizike i ekonomsku štetu.

Već neko vrijeme kritičari pomicanja sata dva puta godišnje pokušavaju dokazati da ta promjena više nije korisna. Sada su se, kako bi dokazali svoj stav, okrenuli znanosti.

Ne jednoj nedavnoj konferenciji u Bruxellesu profesor neurologije s Oxforda Russell Foster i profesor psihologije s Muenchenskog univerziteta predstavili su svoje nalaze o tome kako pomicanje sata utječe na ljude, posebno na spavanje.

Njihov zaključak je da vraćanje sata ne donosi uštedu energije, predstavlja značajan zdravstveni rizik i mnogo košta ekonomiju.

Naučnici nastoje dokazati da promjena vremena ima “dramatične efekte” na fizičke i mentalne funkcije jer pravi zbrku biološkom satu.

Kako se navodi, djeci i starijima su potrebni tjedni da se naviknu na promjenu. Istovremeno se u to vrijeme bilježi povećan broj prometnih nesreća i komplikacija nakon kirurških intervencija, prenio je Euraktiv Njemačka.

4313184351_58ffb129e2_b

Pati i ekonomija

Pored štetnog utjecaja na zdravlje ljudi, pati i ekonomija. Stručnjaci računaju da promjena vremena dva puta godišnje košta EU između jedan i dva posto BDP, što je uglavnom direktno povezano sa zdravstvenim problemima. To znači da se godišnje gubi gotovo 300 milijardi eura.

Na zimsko računanje vremena prelazimo 30. oktobra u tri sata ujutro, kada će vrijeme na satovima biti vraćeno jedan sat unazad, na dva sata.

Austrijski eurozastupnik Heinz Becker kaže da postoji dovoljno naučnih podataka da se od Evropske komisije traži da “konačno poduzme mjere” i stavi tačku na praksu koja “samo pravi štetu”.

Becker je pozvao i evropsku povjerenicu Violetu Bulc, u čijem je portfelju i to pitanje, da stane na put odbijanjima da se razmotre rizici promjene vremena.

Pitanje pomicanja sata uvijek je izazivalo podjele – zaposleni ga uglavnom podržavaju jer im omogućava da iskoriste malo sunca poslije posla dok poljoprivrednici nisu uvijek zagovornici te prakse.

Turska je inače odlučila više ne pomiče sat i ostat će tokom zime na ljetnom računanju vremena. To znači da će putnici iz zapadne Evrope za Istanbul pomicati svoje satove dva umjesto jedan sat unaprijed.

pogodak.ba/agencije


Komentariši