17 August, 2018 3:09 AM
Home » Novosti » Europa » Analiza DW-a: Zenička kriminalna hobotnica “hara” po Njemačkoj

Analiza DW-a: Zenička kriminalna hobotnica “hara” po Njemačkoj

Svake tri minute u Njemačkoj izvrši se jedna provala u stan ili kuću. To je svakako jedan od gorućih problema s kojim se suočavaju njemačka policija i stanovništvo

Rekordnom porastu ove statistike dobrano je doprinijela i zenička kriminalna hobotnica, čijih 11 članova je uhapšeno u sklopu akcije Anđeo (Engel).

Priča o raskrinkavanju ove organizirane grupe počela je u septembru prošle godine. Tada je za vrijeme pljačke stana u dortmundskom naselju Berghofen uhapšen jedan provalnik.

On, kako ističe šef Istražne komisije kodnog naziva Anđeo Roland Brüss, “nije želio odati svoje saučesnike, ali je daljnja istraga pokazala da su u istoj provali sudjelovale još dvije osobe s područja BiH.

Kasnije se ispostavilo da je riječ o bandi od najmanje 25 osoba, što je ustanovljeno pretresom njihovih stanova u Rurskoj oblasti, uglavnom u Essenu i Gelsenkirchenu.

Kriminalci iz BiH sumnjiče se za više od 250 provalnih krađa na teritoriji Njemačke.

Provaljivali su uglavnom u vikendice u ruralnim krajevima. Zanimljivo je da su, kako ističe Brüss, svoje akcije uglavnom izvodili u malim, najviše tročlanim, grupama, čije djelovanje je bilo koordinirano.

Kada bi neki od pripadnika bande bivali uhapšeni, na njihovo mjesto bi članovi kriminalne skupine vrbovali nove provalnike, koji bi iz Zenice dolazili u Njemačku.

Brüss ističe da na čelu ove skupine provalnika stoji jedna osoba: “On je bosanski provalnik, koji je i u prošlosti obijao stanove, a sada koordinira akcije, pruža logističku podršku i daje upute grupama na terenu. Naime, oni su bili organizirani u 8 do 10 grupa.”

Predstavnici dortmundske policije su tijekom proširenja istražnih aktivnosti pokušali stupiti u kontakt s Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ali, kako kaže Brüss, nisu dobili tražene podatke.

“S kolegama u BiH do sada smo imali malo kontakata. Naši pismeni zahtjevi za suradnju su uglavnom išli putem BKA (Saveznog ureda za kriminal Njemačke).”

“S kolegama iz Zenice nismo uspjeli ostvariti kontakt, jer oni vjerojatno nisu bili sigurni u to da razmjenjuju podatke s neakreditiranim policijskim strukturama”, ističe Roland Brüss.

S druge strane, zaposlenici MUP-a ZDK-a ne raspolažu nikakvim operativnim podacima o osobama koje su umiješane u više od 250 provalnih krađa u Njemačkoj. Sve što trenutno znaju o cijelom slučaju je ono što piše u domaćim i inozemnim medijima.

Mediji su, kako ističe glasnogovornica MUP-a ZDK-a Aldina Ahmić, najviše zaslužni za činjenicu da se rad te institucije pokušao prikazati kao kontraproduktivan.

“Mislim da su to paušalne procjene novinara i njemačkih portala. Mi promptno odgovaramo na svaki sličan zahtjev i mislim da nema nijednog zahtjeva na koji nismo odgovorili. Ja, doduše nisam upoznata sa svakim slučajem i zahtjevom, jer to rade kolege iz sektora kriminalističke policije. Mi ne znamo s kim su oni kontaktirali”, izjavila je Ahmić.

Na konferenciji za novinare održanoj ove sedmice u Dortmundu prezentirano je više od 2.000 predmeta zaplijenjenih u stanovima uhapšenih provalnika.

Uvid u otuđene stvari pokazuje da je na meti kriminalaca bilo sve što vrijedi, pa se tako, pored nakita, te srebrnih i zlatnih novčića, moglo vidjeti da su provalnici krali korištene parfeme, ženske torbe, naočale, usisivače, pa čak i časopise.

Policija pretpostavlja da se na teritoriju Rurske oblasti još uvijek nalazi osoba koja je stajala na čelu ove grupe, a kojoj se, kao i ostalim pripadnicima zeničke bande, pokušava ući u trag.

Da bi se ustanovili svi sudionici pljački i njihovi suučesnici, kao i gdje je i kod koga je završio veliki dio ukradenih predmeta i novca, istraga će se svakako morati proširiti i na BiH. To će, osim za rasvjetljavanje ovog kriminalnog slučaja, biti i nova prilika za suradnju njemačke i bh. policije.

dw.com


Komentariši