24 Septembar, 2018 12:26 PM
Home » Ekonomija » El Mundo: IDIL presađuje i trguje organima

El Mundo: IDIL presađuje i trguje organima

Vađenje i međunarodna trgovina organima ubijenih u borbama ili zarobljenih “otpadnika od pravog islama” je prerasla u cvjetajući biznis terorističke paradržave u Siriji i Iraku

List je prenio svjedočenja i podatke da “Islamska države” prisiljava zarobljenike da daju krv i one koje osudi na smrt prethodno u specijalno opremljenim klinikama podvrgava operacijama vađenja organa.

Vađenje organa ubijenih “nevjernika” je najprije u januaru 2015. krenulo u bolnicama u od “Islamske države” osvojenom velikom gradu Mosulu i to se drži u tajnosti.

“A čim su stigli u Mosul, ekstremisti su strijeljali više desetina ljekara i bolničara koji su odbili da to rade”, prenosi španski dnevnik svjedočenja sigurnosnih zvaničnika iz Bagdada i onih koji su uspjeli pobjeći iz Mosula i sad objavljuju na internetskim mrežama šta se tamo zaista događalo.

Mundo u opširnom izvještaju iz Kaira navodi da je lično Abu Bakr al-Bagdadi, samozvani halifa “Islamske države” Sirije i Iraka, fetvom naredio da se “zdravi organi otpadnika od vjere vade kako bi se spašavali životi pravih, pobožnih muslimana”, a sve unosnija trgovina ljudskim organima se pretvorila u veoma unosni biznis i u okruženju terorističke paradržave, i uz izvoz u druge zemlje.

“U klinici ‘Ibn Sina’ u Mosulu je postavljeno novo hirurško odjeljenje s najsavremenijom tehnologijom s ciljem da se vrše operacije vađenja ljudskih organa, a pristup tom odjeljenju imaju samo strani ljekari koje je dovela ‘Islamska država'”, kažu svjedoci.

Operacije su vršene i u klinikama “Al-Salam” i “Al-Zahraui”, a svjedoci navode da, “koliko se dosad zna, ukupno su obavljene 183 operacije vađenja organa ubijenih zarobljenika koji su prethodno temeljito pregledani u najmanje tri bolnice u Mosulu”.

“Stručnjaci sudske medicine koji su pregledali tijela žrtava utvrdili su da je 160 leševa imalo otvoren grudni koš, a sve su bili muškarci između 20 i 35 godina starosti”.

Prema ovim svjedočanstvima, “većini žrtava su bile iskopane oči, koje se ne mogu presaditi, ali Islamska država to čini da bi te pobijene zatvorenike žigosala kao špijune”.

Rodbine ubijenih zarobljenika su na Facebook stranicama objavile da su na tijelima svojh usmrćenih rođaka našli velike ožiljke od operacija.

“Izvori koji su bili očevici mnogih intervencija kažu da se posebno opremljenim ambulantskim kolima u frižiderima izvađeni organi otpremaju dalje… u Siriju, Kurdistan i drugdje”, kako je to podrodbno objasnio i stručnjak za sigurnost u Bagdadu Hassem al-Hassimi, koji, ističe Mundo, ima dobre kanale komunikacija s ljudima unutar “Islamske države”.

Hassimi dodaje da je “trgovina organima veoma unosan ilegalni biznis koji u blagajne ‘Islamske države’ donosi novaca upravo u trenutku kad izvori finansiranja militanata presahnjuju” najviše zbog toga što je “Islamskoj državi” zbog američko-savezničkog i ruskog bombardovanja veoma otežana ilegalna trgovina naftom, čija cijena se također veoma urušila.

Sve ovo je, ističe Mundo, potvrdio i bitan znalac, odbjegli bivši šef sigurnosti “Islamske države” Abu Omar al-Jazaui, koji je u intervjuu iračkoj televiziji rekao: “Sjećam se da sam bio u jednoj velikoj bolnici u kojoj su radili strani ljekari, među kojima Egipćani, gdje su stizali leševi iz kojih su vađeni organi i presađivani borcima ili su prodavani”.

Tumačenje fetve halife Al-Bagdadija je dao i jedan “odbor Islamske države” koji kaže da su “muslimanske bolnice prepune oboljelih od bolesti koje ljekari nisu u stanju izliječiti, kao što su boljke srca, bubrega i druge smrtno opasne nevolje”.

I, kako to tvrdi, “ako su i pravnici rekli da, ako je nužno, može se jesti i ljudsko meso da bi se izbjegla smrt, onda je još uputnije da se presađuju organi otpadnika od vjere u tijela muslimana”, a “životi protivnika se mogu oduzimati potpuno nekažnjeno”.

pogodak.ba/tuzlalive.ba/elmundo.es


Komentariši