14 August, 2018 7:32 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Tužilaštvo BiH: Pod istragom 70 lica zbog organiziranja terorističkih grupa

Tužilaštvo BiH: Pod istragom 70 lica zbog organiziranja terorističkih grupa

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović, na sastanku u Sarajevu, informirao je članove Udarne grupe za borbu protiv terorizma o trenutnim aktivnostima u borbi protiv terorizma i planiranim aktivnostima u narednom periodu

Tužiteljstvo BiH vodi intenzivne istrage protiv više desetina osoba, državljana BiH, koji se nalaze na stranim ratištima Sirije i Iraka, a koji prema operativnim informacijama, napuštaju ta područja, pa se s partnerskim agencijama intenzivno radi na njihovom lociranju i izručenju u BiH radi vođenja postupka zbog navedenog kaznenog djela.

U proteklom periodu, s Republikom Turskom ostvarena je značajna saradnja u tom segmentu, jer se u zatvorima u toj zemlji nalazi određen broj osoba koje su bile na ratištima Sirije i Iraka.

Tužiteljstvo BiH, kako je saopćeno iz ove institucije, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, radi na istragama u 33 predmeta koji se odnose na 70 osoba, osumnjičenim za kaznena djela organiziranja terorističke grupe, javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, kaznena djela terorizma i kaznena djela povezana s terorističkim aktivnostima.

Do danas su podignute optužnice protiv 20 osoba, koje se dovode u vezu s ratištima u Siriji i Iraku, a uskoro se očekuje podizanje još dvije optužnice.

Nekoliko državljana BiH koji se nalaze na tom području kontaktiralo je policijske i pravosudne agencije u namjeri da se vrate u BiH, sporazumno priznaju krivnju i surađuju s pravosuđem Bosne i Hercegovine.

„Bosna i Hercegovina i njene institucije, postale su značajan partner na međunarodnom nivou, što pokazuje činjenica, da se vode međunarodne istrage i operacije i da tužiteljstvo i partnerske institucije aktivno sudjeluju u više međunarodnih operacija sa ciljem borbe protiv terorizma, a u kojima se surađuje sa agencijama iz SAD-a, Njemačke, Francuske, Holandije, Srbije, Turske i drugih zemalja.

Gotovo svakodnevno dobivaju se i razmjenjuju informacije o sigurnosno interesantnim osobama i potencijalnim terorističkim opasnostima“, saopćeno je.

O aktivnostima u borbi protiv terorizma i drugih oblika organiziranog kriminala, glavni tužitelj će sutra razgovarati i s visokom delegacijom iz Republike Francuske.

pogodak.ba/agencije


Komentariši