17 August, 2018 3:09 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » TK: Veliki broj građana boluje od dijabetesa

TK: Veliki broj građana boluje od dijabetesa

U povodu Svjetskog dana zdravlja Crveni križ grada Tuzle, Udruženje studenata medicine “Medicus” i Centar za njegu i pomoć u kući iz Tuzle, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK-a, upriličili su na Trgu slobode u Tuzli akciju pod nazivom “Pobijedimo dijabetes”

foto: tuzlalive.ba

Građanima je mjeren pritisak, kontroliran je nivo šećera u krvi, pružani su razni savjeti, uključujući i informacije vezane za djelovanje Centra za njegu i pomoć u kući.

– Od 11 do 13 sati, 167 građana razne dobi kontroliralo je šećer u krvi. Naša akcija imala je za cilj i prikupljanje sredstava kupovinom igračaka ili dobrovoljnim prilozima za rad Centra za njegu i pomoć čiji se donator unazad tri godine – Crveni križ Švicarske, povlači, a stalo nam je da Centar i dalje radi, jer smo jedina organizacija ove vrste u regiji i trenutno skrbimo o stotinjak građana, pretežno starijih, kojima su potrebne naše usluge – izjavila je za Fenu Vildana Halilović, stručna saradnica u Crvenom križu Tuzle.

Glavni cilj kampanje, kako je rečeno, jeste podići svijest o dijabetesu i njegovim posljedicama, te govoriti o prevenciji, dijagnozi, tretmanu, načinu života i drugim detaljima vezanih za šećernu bolest.

Uspjehu današnje akciji “Pobijedimo dijabetes“ u Tuzli doprinijeli su i dr. Alma Zonić, odgovorna sestra Jasmina Alihodžić, studentice iz Udruge „Medicus“ Asja Brkić i Arijalda Pjević, te volonteri Crvenog križa Belma Demirović, Amra Hasanbašić, Marko Divković i Dijana Sadiković.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši