14 August, 2018 7:32 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » TK: Nakon pojednostavljene procedure radnu knjižicu ipak treba čuvati

TK: Nakon pojednostavljene procedure radnu knjižicu ipak treba čuvati

Iako više ne važe,  radnu knjižicu ni u kom slučaju nemojte bacati. Ukoliko ostanete bez posla i želite se prijaviti na evidenciju Službe za zapošljavanje istu morate dostaviti na uvid

Osobe koje se prvi puta prijavljuju na evidenciju Službe za zapošljavanje TK više ne moraju kupovati i prilagati radnu knjižicu, a što je regulisano novim Zakonom o  radu. Za prijavu na evidenciju potrebna su tri dokumenta na osnovu kojih će nezaposlena. osoba moći ostvarivati prava putem Službe za zapošljavanje.

“Oni dolaze sa ličnom kartom, obrascom CIPS-a, sa orginal diplomom iz koje mi vidimo koje je zvanje odnosno koji nivo odnosno stepen stručne spreme je osoba dobila završetkom školovanja.Dakle to su tri dokumenta koja su im potrebna i evo da kažemo da je na ovaj način pojednostavljena je procedura.”, istakao je Miralem Softić rukovodilac sektora za posredovanje u zapošljavanje Službe za zapošljavanje TK.

Osobe koje se po prestanku radnog odnosa prijavljuju na evidenciju Službe za zapošljavanje radi ostvarivanja određenih prava, prevenstveno se misli na novčanu naknadu, podjeljeni su u dvije  grupe. U prvu grupu spadaju osobe kojima je radni staž upisan u radnu knjižicu prije 30.juna 2016. godin. Istu su, uz ličnu kartu, obrazac CIPS-a i diplomu dužni dostaviti prilikom prijave na evidenciju  te im se ista vraća.

“Imamo drugu grupu ljudi koji su prvi radni odnos zasnovali nakon 30.juna, dakle onima kojima nije nikada izdata radna knjižica i oni osim lične karte, CIPS-ovog obrasca donose i obrazac JS 3100 dakle obrazac iz kojeg se vidi prijava i odjava na Poreznu upravu.”, navodi Softić.

Iako više ne važi, radna knjižica i dalje prestavlja javnu ispravu i potrebno je čuvati, jer predstavlja dokument na osnovu kojeg će se, u spornim situcaijama, moći dokazati godine radnog staža. U slučaju gubitka radne knjižice, dokument koji će dokazati koliko imate radnog staža moći će te dobiti u Službi za penzijsko- invalidsko osiguranje. Promjene koje se odnose na radne knjižice, ističe Softić,  približile su nas Evropskoj uniji i odnosu koji se primjenjuje kada je riječ o nezaposlenim osobama a to je olakšan način pronalaska zaposlenja i ostvarivanje zakonskih prava koje nezaposlene osobe imaju, ili osobe koja više nisu u radnom odnosu.

rtvtk.ba | Foto: faktor.ba


Komentariši