25 Maj, 2018 4:44 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Širom svijeta živi dva miliona lica porijeklom iz BiH: Najviše u Hrvatskoj, Srbiji i Njemačkoj

Širom svijeta živi dva miliona lica porijeklom iz BiH: Najviše u Hrvatskoj, Srbiji i Njemačkoj

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o stanju iseljeništva, u kojoj se navodi da van BiH živi 1.677.177 lica porijeklom iz BiH, dok s potomcima – drugom i trećom generacijom, ovaj broj doseže dva miliona 

Stopa emigracije iz BiH u odnosu na broj stanovnika u zemlji iznosi 44,5 posto, što BiH svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovništva.

Najveći broj iseljenika živi u: Hrvatskoj (409.357), Srbiji (335.992), Njemačkoj (159.380), Austriji (149.755), SAD-u (132.255), Sloveniji (96.921), Švicarskoj (57.542), i Švedskoj (56.477). Većina bh. državljana dobro je obrazovno, profesionalno i ekonomski etablirana u državama u kojima danas žive.

Prema Informaciji, najbolji rezultati saradnje lokalnih zajednica s dijasporom postignuti su u općinama koje imaju otvorene kancelarije za saradnju s dijasporom.

Iako u BiH  postoji nekoliko strateških dokumenata kojima se parcijalno stvaraju uvjeti za povezivanje iseljeništva s razvojem zemlje, u praksi se pokazalo se da to nije dovoljno.

Zbog toga Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u saradnji s drugim nadležnim institucijama na  svim nivoima vlasti priprema Prijedlog politike o saradnji s dijasporom.

Na ovaj način želi se na sveobuhvatan način unaprijediti saradnja s dijasporom i uvezati iseljeništvo s razvojem njihove domovine.

pogodak.ba/agencije


Check Also

Zoran Knežević iz Dervente pronašao način da preživi : Dnevno iscijepa i po 10 metara drva

Pedesetčetverogodišnji Zoran Knežević iz Dervente, kada bi se organiziralo takmičenje u cijepanju drva, zasigurno bi ...

Komentariši