17 August, 2018 3:06 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » SDP: Četnička orgijanja po BiH moraju se zaustaviti, a njihovi akteri kazniti

SDP: Četnička orgijanja po BiH moraju se zaustaviti, a njihovi akteri kazniti

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje paradiranje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, kao i napad njegovih pripadnika na novinarske ekipe N1 i Federalne televizije

– Svako normalan i ko želi dobro ovoj državi mora osuditi okupljanja ovakvih zločinačkih organizacija. Dešavanja četnika i napad na novinare u Višegradu su još jedan dokaz da fašizam na ovim prostorima živi i da nije pobijeđen – saopćeno je iz SDP-a.

Krajnje je vrijeme, stav je SDP-a, da nadležne institucije BiH reagiraju i kazne sudionike ovakvih dešavanja, jer se radi o direktnom kršenju zakona i pokušaju izazivanja većih problema u BiH.

U cilju zaštite medijskih sloboda, novinarske profesije i zagarantiranih osnovnih ljudskih prava, SDP BiH poziva sve istražne i organe gonjenja da što prije otkriju počinioce krivičnog djela napada na novinare.

– Ovo pokazuje kako je krajnje vrijeme da se na nivou BiH usvoji zakon kojim bi se četničkim udruženjima, zajedno sa svim ostalim koji propagiraju nasilje i veličaju zločine, zabranio rad i bilo kakvo djelovanje na teritoriji BiH – navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši