16 August, 2018 3:58 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Rješenje s kojim niko nije na gubitku: Osigurani budući penzioneri FBiH

Rješenje s kojim niko nije na gubitku: Osigurani budući penzioneri FBiH

Prije 15 dana čelnici Federalnog zavoda PIO/MIO, Porezne uprave FBiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH potpisali su protokol kojim se rješava dugogodišnja agonija budućih penzionera – konačno im je omogućeno da imaju zdravstveno osiguranje i za period od kada apliciraju za penziju do dobivanja rješenja

Potvrdom do osiguranja

Prema riječima Zijada Krnjića, direktora FZPIO/MIO, svaki podnosilac zahtjeva za penziju može dobiti uvjerenje prilikom predaje dokumentacije u FZPIO s kojim će mu biti omogućeno jednomjesečno zdravstveno osiguranje, a isto je moguće dobivati sve dok podnosilac konačno ne dobije rješenje za penziju. Ovim niko nije u gubitku, jer FZPIO po izdavanju rješenja za penziju podnosiocu uz retroaktivnu isplatu penzija obavezno uplati i sve doprinose.

– Ovim rješavamo stvarni problem onih koji čekaju rješenje o penzionisanju, a koji nisu mogli biti zdravstveno osigurani u periodu od kada podnesu zahtjev dok ne dobiju rješenje. Čekanje na rješenje za penziju može trajati mjesecima, jer u nekim slučajevima tražimo potvrde za staž i iz inostranstva i to traje. Zato smo mi iz Zavoda, PU i FZZOR-a prije 15 dana sukladno važećim normativnim aktima napravili sporazum da to riješimo na način da se uz predaju zahtjeva za koju naši referenti ocijene da može rezultirati rješenjem za penziju, izda potvrda koju će zavodi zdravstvenog osiguranja prihvatiti kao prijavu za zdravstveno osiguranje. I praktično smo već počeli rješavati problem, pojašnjava Krnjić.

oslobodjenje.ba


Komentariši