22 Septembar, 2018 8:02 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » BiH: Popis iz 2013. može biti poništen ukoliko ne bude objavljen do kraja datog roka

BiH: Popis iz 2013. može biti poništen ukoliko ne bude objavljen do kraja datog roka

Ministar civilnih poslova i koordinator za popis u ime Vijeća ministara BiH Adil Osmanović razgovarao je sa rukovodstvom Agencije za statistiku BiH i predstavnicima entitetskih zavoda za statistiku s ciljem intenziviranja aktivnosti na objavljivanju konačnih rezultata popisa

Pozvani su svi ključni akteri da rade na iznalaženju rješenja kako bi rezultati bili objavljeni do 1. jula 2016.godine, kada ističe zadnji rok za objavu rezultata popisa provedenog 2013.godine.

Ministar Osmanović je podsjetio da ukoliko se ne iznađe rješenje i ne budu objavljeni rezultati u predviđenom roku, postoji opasnost da popis bude poništen. Apelovao je da se ima u vidu da je najkasnije do 15. marta 2016.godine potrebno usvojiti ključni dokument “Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“, kako bi statističke institucije u BiH bile u mogućnosti da završe svoj dio posla i objave rezultate popisa u zakonom predviđenom roku.

Na sastanku je još jednom konstatovano da ne postoji jedinstven stav o tome ko se u BiH smatra rezidentnim stanovnikom. Učesnici sastanka pozvali su na iznalaženje rješenja koje je u skadu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne monitoring misije (IMO).

Najavljeno je da će iduće sedmice biti održana sjednica Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH kada će biti nastavljeni razgovori o ovoj temi. Ministar Osmanović je pozvao rukovodioce statističkih institucija da na sjednici postignu ključni dogovor u vezi jednstvene obrade i objave podataka.

Predstavnici Agencije za statistiku informisali su da je ugovor za skladištenje popisnog materijala sa dosadašnjim iznajmljivačem prostora istekao 31. decembra 2015.godine. Istaknuto je da Agencija intenzivno radi na rješavanju tog pitanja, te da ova činjenica ni na koji način ne utiče na sigurnost popisnog materijala, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši