25 Septembar, 2018 1:52 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » OHR o otvaranju studentskog doma s Karadžićevim imenom: Vraćamo se u prošlost

OHR o otvaranju studentskog doma s Karadžićevim imenom: Vraćamo se u prošlost

OHR: Vlast ponovo budi bol i traume iz rata

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Palama otvorio studentske domove ‘Dr. Radovan Karadžić’, stigli su komentari iz OHR-a. Podsjećaju da je Međunarodni krivični tribunal protiv Radovana Karadžića podigao optužnicu 1995. godine te da je onda to ponovio 2000. godine za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija.

Karadžić je konačno pritvoren 2008. godine. Međunarodni krivični tribunal je najavio da će donijeti presudu u slučaju Karadžić 24. marta.

“Upitno je da li se proces istinskog pomirenja dalje unapređuje ako organi vlasti oživljavaju ili ponovo bude bol i traume iz rata u BiH. Čini nam se da je očito da bi poruke političara 20 godina poslije trebale biti okrenute prema naprijed i usmjerene u pravcu evroatlantske budućnosti BiH”, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilikom otvaranja kazao je kako se ovim potezom daje podrška čovjeku koji je stavio svoj potpis na gradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu. On je istakao i kako se nada se da će proces presude biti zadovoljavajući.

federalna.ba


Komentariši