25 Septembar, 2018 1:47 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Model za Mostar određuje sudbinu BiH: Predstojeći period ključan i historijski

Model za Mostar određuje sudbinu BiH: Predstojeći period ključan i historijski

Koalicija SDA-HDZ BiH neće pasti na pitanju statusa Mostara, ali predstojeći period mogao bi da bude ključan i historijski u odnosima dvije partije, dva naroda pa i u pogledu unutrašnjeg uređenja entiteta i države. Ovo bi, u najkraćem, mogao da bude zaključak što proizlazi iz stavova uglednih analitičara i mostarskih novinara koji su godinama na izvoru informacija i dobro poznaju stanje u odnosima partija koje za sebe vole reći da predstavljaju Bošnjake, odnosno Hrvate

Ipak, različita su mišljenja šta sve može proizaći, odnosno, može li se eventualni dogovor SDA i HDZ-a o statusu Mostara odraziti i na pitanje uređenja Travnika, kao i mnoga druga pitanja koja godinama opterećuju hrvatsko-bošnjačke odnose. Milan Šutalo, urednik Hrvatskog medijskog servisa (HMS) iz Mostara, kaže da je šest ključnih zahtjeva i šest dodirnih tačaka mogućeg dogovora. “Osim pitanja uređenja Mostara i Travnika, to su i onemogućavanje majorizacije Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH, predsjednika i Vlade FBiH, raspodjele federalnog proračunskog novca i preustroj FTV-a u javni servis, koji bi uključivao i kanal na hrvatskom jeziku”, ističe Šutalo.

On zaključuje da se stoga pitanje Mostara ne može posmatrati izolirano od ostalih ključnih međunacionalnih pitanja. “HDZ ne želi prihvatiti prijedlog SDA da Mostar bude grad sa dvije nacionalne općine. SDA, pak, ne može prihvatiti prijedlog izbornih pravila u kojima vide mogućnost da Hrvati ostvare dominaciju. Hrvati, sa druge strane, ne mogu prihvatiti da načelo jedan čovjek – jedan glas vrijedi u svim drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH, osim u Mostaru. No, vrlo vjerojatno bi prihvatili model ravnopravnosti u Mostaru ako bi Bošnjaci isti taj model prihvatili u Travniku, plus da se dođe do rješenja koje bi spriječilo majorizaciju Hrvata prilikom izbora člana Predsjedništva BiH”, zaključuje Šutalo.

Upravo na ovo upozorava Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, po vokaciji ljevičar i zagovornik građanske BiH, koji je zbog toga često bio na udaru hadezeovaca. Kukić se slaže s tezama da bi najnoviji prijedlozi rješenja za Mostar mogli da budu probni balon, zaključujući da bi, ako prođe Mostar, onda na red došli Travnik, pa Brčko, onda Federacija BiH i na kraju cijela država. “U ovom momentu, otpor takvom scenariju je isto toliko značajan kao i otpor 1993. godine i tijekom rata. Dakle, sada su obnovljene ideje HDZ-a, ali i SDA, ponovo na stolu”, kaže Kukić. On zaključuje da je koaliciji SDA-HDZ priča o neravnopravnosti “džoker vlastitog postojanja”, navodeći da nije daleko od teze da se ovaj sukob fingira.

Berislav Jurič, urednik mostarskog portala Bljesak.info, smatra da koalicija neće pući na pitanju Mostara, jer su dvije stranke osuđene jedna na drugu. “SDA i HDZ godinama svjesno drže Mostar u stanju u kakvom jeste. Njihova koalicija ionako ne počiva na slaganju i istim vizijama, nego na suprotnostima i natezanjima. Sjećam se kad mi je prije izbora predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u intervjuu potvrdio kako je stvar Mostara dogovorena i da se samo čeka pravi trenutak da se implementira. Tad je, kako je rekao, provedbu dogovora poremetilo zdravstveno stanje pokojnog Sulejmana Tihića. No, pokazalo se kako je bila riječ o još jednoj šarenoj laži”, ističe Jurić, zaključujući da se, da im ne odgovara ovo stanje, čelništva ovih partija ne bi dizala od stola dok ovo pitanje ne riješe. Inače, posljednji u nizu sastanaka o statusu Mostara je trebalo da bude održan juče, ali je, prema navodima mostarskih medija, odgođen “zbog dijametralno suprotnih stavova”.

pogodak.ba/tip.ba/nezavisne.com


Komentariši