16 August, 2018 12:07 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » KS: Kazna za građane koji se voze u ilegalnim taxi vozilima 50 KM

KS: Kazna za građane koji se voze u ilegalnim taxi vozilima 50 KM

Nakon što je Skupština KS-a u srijedu usvojila izmjene i dopune Zakona o taksi prevozu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i komunalni redari su pojačali kontrole taksi vozila, kao i putnika koji se voze u njima

Premijer KS-a Elmedin Konaković je kazao da je Zakonom uređena raspodjela sredstava od taksi stajališta te preciznije definiran inspekcijski i policijski nadzor u kontroli taksi prijevoza u KS-u.

Istakao je da je također i Zakon o unutrašnjim poslovima, policiji omogućio dodatne ovlasti, te policija sada može kontrolirati nelegalne taksi prevoznike.

Kazao je da bi primjenom dopuna i izmjena Zakona efikasnost MUPKS-a trebala doprinijeti tome da čak i ove sedmice bukvalno ne bude više divljih taksista na ulicama Sarajeva.

– Onda bi se stvorile pretpostavke da pustimo u promet nove licence,svakako uz procjenu da li će to ugroziti postojeće taksi prevoznike, jer su oni kategorija o kojima mi vodimo računa, ali mislim da ima prostora da se nove licence prometuju, a da Kanton od toga zaradi, da one budu na tržišnoj utakmici – kazao je Konaković u izjavi za medije nakon što je Skupština KS-a usavršila Zakon o taksi prevozu.

To je naredni korak koji Vlada KS-a analizira.

Ovim je zakonom pored ostalog propisano i da će se dio naknade za korištenje taksi stajališta koji pripada Kantonu uplaćivati na depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda KS-a, a uplaćena sredstva će se rasporediti na poseban namjenski račun Direkcije za puteve KS-a.

Jedna od odredbi ovog zakona nalaže da u vozilu koje ne posjeduje važeće registarske tablice sa slovnom oznakom “TA” ne može se nalaziti taksimetar, odnosno bilo koji drugi verificirani ili neverificirani uređaj za mjerenje cijene vožnje, sistem radioveze, krovna oznaka niti natpis koja sadrži riječ “Taxi” ili bilo koja druga krovna oznaka koja nije fabrički izvedena i koja ne predstavlja fabričke oznake marke i tipa vozila”.

Dakle, vozila koja nemaju “TA” table i dopunsku taksi oznaku KS-a istaknutu na vidljivom mjestu više ne mogu obavljati taj posao.

Za građane je važno da razlikuju legalne od ilegalnih taksista, jer putnici koji se voze u ilegalnim vozilima mogu biti kažnjeni s 50 KM.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši