24 Septembar, 2018 12:21 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Izvještaj: U prošloj godini smanjen broj krivičnih djela na području TK

Izvještaj: U prošloj godini smanjen broj krivičnih djela na području TK

Ukupan broj krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona u prošloj godini je smanjen za 19,4 posto u odnosu na 2014. – izjavio je danas kantonalni ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić nakon sjednice Vlade TK-a koja je usvojila Izvještaj o radu ovog ministarstva za 2015.

Topčagić ističe da je i u oblasti stanja javnog reda i mira evidentirano smanjenje prekršajnih prijava za 11,3 posto u odnosu na isti period 2014.

Zabilježeno je povećanje broja saobraćajnih nezgoda za 19, što je 0,7 posto više u odnosu na 2014., kao i veći broj smrtno stradalih.

Resorni ministar navodi da su u toku pripreme izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima, kao i Zakona o sprečavanju nereda na sportskim terenima.

Istakao je da je dat akcent na opremanje uprave policije te da je u prošloj godini nabavljeno 37 novih motornih vozila, čime je poboljšana operativnost uprave policije.

– Kada je u pitanju borba protiv terorizma, stanje je pod kontrolom. U potpunosti vladamo situacijom kada je u pitanju ovaj problem, imamo koncizne i operativne podatke na nivou BiH – poručio je.

Na pitanje o problematici tzv. paradžemata, ministar Topčagić je naveo da postoje “jasne i operativne evidencije o osobama koja borave u tim paradžematima”.

– Ne želimo da taj problem isključivo bude problem MUP-a, to je problem šire zajednice, pa i IZ-e i drugih institucija, prije svega inspekcija, obrazovnog sistema, tako da ćemo jednom zajedničkom akcijom nastojati da paradžemate zatvorimo na civilizovan način bez upotrebe prisile – smatra.

Vlada TK-a usvojila je i Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja, koji pokazuje da su u protekloj godini ispunjene sve programske i normativne aktivnosti, izuzev Programa poticaja zapošljavanja i Programa kreditnih sredstava za stambeno zbrinjavanje boraca.

Ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak, govoreći o implementaciji Zakona o dopunskim pravima boraca, navodi da je utrošeno 2.700.000 KM na zdravstvenu zaštitu boraca i članova njihovih porodica.

Oko 65.000 boraca i članova njihovih porodica koristili su neko od prava, a ovo ministarstvo je u toku prošle godine provelo oko 16.500 različitih pravnih postupaka.

Utrošeno je 7.615.000 KM kada su u pitanju dopunska prava boraca, što je za 1.300.000 KM više nego u 2014. godini.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši