17 August, 2018 3:10 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Tuzla: Trećinu godine građani udišu zagađen zrak – do kada?

Tuzla: Trećinu godine građani udišu zagađen zrak – do kada?

Sve češća plućna oboljenja stanovništva Tuzle, tegobe sa kojima se svake grijne sezone suočavaju, od najstarijih do onih najmlađih i najosjetljivijih kategorija, kulminirala je ove godine kada je skoro svaki drugi stanovnik Tuzle patio od kašlja, glavobolje, sinusitisa ili bronhitisa

Zdravstvena slika stanovništva iz godine u godinu sve je lošija. S širenjem grada, izgradnjom novih kuća, povećavaju se i zagađenja u zraku. Jer upravo individualna ložišta na prvom su mjestu po izvorima zagađenja. Pokazuju to i statistički podaci Ministarstva prostronog uređenja i zaštite okolice TK. Za primjer smo uzeli januar od 2011. do 2016. godine i prisustvo sumpordioksida u zraku na mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu. Evidentno je da su čestice sumpora u zraku svake godine sve prisutnije i sve češće prelaze granične vrijednosti. Za svo to vrijeme Termoelektrana radi istim kapacitetom, privreda stagnira, a jedino što raste je broj kuća koje se grade i automobila na cestama.

„Veliki uticaj imaju upravo meteorološke prilike jer se zimi puno više troši uglja, tako da možemo reći da su kućna lošišta najveći zagađivači zraka“, potvrđuje to i Edin Dervišević, stručni savjetnik za zaštitu zraka u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite

Sve stambene zgrade u centru Tuzle priključene su na mrežu centralnog grijanja, tako da trenutno oko 90.000 građana u Tuzli, korisnici su Centralnog grijanja. Tek rijetki su oni kojim kućni budžet dozvoljava da se o svom trošku priključe na sistem daljinskog grijanja, kada u konačnici to priključenje košta između 15 i 18 hiljada maraka. Gradska uprava tvrdi da ulažu velike napore u rješavanje ovog problema, ali se sve čini da ono ide jako sporo.

Tek prošle godine počelo se sa kolektivnim priključenjem i individualnih objekata na sistem daljinskog grijanja, krenuvši sa pilot projektom visinske zone Kula. Mali je broj naselja koja će ove godine doći na red.

„Trenutno radimo i u mjesnoj zajednici Bukinje gdje smo stvorili uslove za dvije zone, a to je to na u Kolonama i D i G. Divkovići, tako da su na neki način i tu u završnoj fazi radovi“, tvrdi Kemal Kurević, šef službe za Komunalne poslove Grada Tuzla.

Četvrta zona u kojoj se vrše radovi je Šićki Brod gdje je obuhvaćen dio individualnih objekata i radovi su u završnoj fazi, što znači da bi već u toku naredne grijne sezone mogli biti spojeni na mrežu. Kurević navodi da intenzitet radova zavisi od priliva sredstava u Budžetu Grada, ali da je krajnji cilj da se što više individualnih objekata priključi na sistem. Iz Centralnog grijanja tvrde da se trenutno radi i na toplifikaciji nekoliko dijelova naselja u gradskoj zoni.

„Trenutno se radi jedan dio Paša Bunara individualni stambeni objekti da se prilkjuče, radi se put Viništa, zatim jedan hostel koji se gradi kod Rudara“, nabraja Nevres Arnautović, generalni direktor Centralnog grijanja d.d. Tuzla.

Dok se Grad Tuzla zadužuje za pet miliona KM kako bi uljepšao grad, gradeći trotoare i nadvožnjake, dok Termoelektrana svake godine na račun Grada uplaćuje po pet miliona KM za projekte komunalne infrastrukture, dok ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK prebacuje novac Gradu za projekte toplifikacije, malo toga se zaista usmjeri na toplifikaciju. Tako će biti i ove godine.

„MZ Centar ona se djelimično veže za Slatinu, to je jedan projekat koji na vrelovodnu mrežu veže stambene objekte sve do Komemorativnog centra, imamo projekat Batva prva zona i stavili smo za plal u ovoj godini“, tvrdi Kurević.

U završnoj fazi su izrade projekta za toplifikaciju u dijelu MZ Mejdan, i Brčanska Malta u ulicama Strajka Mitrovića, Slavka Mičića, zatim u MZ Jala, Mosnik, Solana, i dijelovima MZ Ši Selo, a do tada će se smjenjivati u intervalima zagađeni i umjereno zagađeni dani, jer u prosjeku od 365 dana u godini čak jednu trećinu godine provedemo gušeći se u dimu, nenaviknutih pluća i pored činjenice da smo decenijama rudarski kraj. I dokle god se ne ubrzaju radovi na toplifikaciji, Tuzla će sigurtno ostati prepoznatljiva i u vrhu liste u zemlji, ali i Evropi, ne po turizmu, prirodi, znamenitostima ili umjeću življenja, već po zagađenosti.

rtvslon.ba


Komentariši