16 August, 2018 12:07 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » HDZ nadmudrio ministre SDA

HDZ nadmudrio ministre SDA

Načelnici općina upozoravaju na pogubnost novog zakona o katastru

HDZ je izvojevao još jednu pobjedu u Vladi Federacije BiH. Čovićevi ministri su progurali nacrt zakona o katastru na osnovu kojeg bi uspostavili efikasnu političku kontrolu nad zemljišnim gruntom i nekretninama na čitavom prostoru Federacije BiH.
Po nacrtu zakona kojeg je HDZ progurao na Vladi Federacije BiH, vođenje evidencije zemljišnih parcela, odnosno katastra, prelazi iz općina i općinskih sudova na upravljanje u ruke samo jedne institucije na nivou FBiH, koja će imati kantonalne ispostave. Ovim bi se uspostavila efikasna politička kontrola nad gruntom u općinama, odnosno općine i gradovi više ne bi imali nikakvog uticaja nad razvojem i investicijama, o svemu bi rukovodila uprava na nivou Federacije. Tako bi neki, bukvalno rečeno, politički kadar Dragana Čovića upravljao ko može dobiti dozvolu za izgradnju i investiranje u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Visokom i drugim gradovima.
Na ovaj pogubni nacrt zakona reagirali su ovih dana načelnici SDA na sastanku sa Bakirom Izetbegovićem i premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem. Oni su upozorili na posljedice koje bi uslijedile, naročito na mogućnost političkih manipulacija nad lokalnom samoupravom ako bi prošao ovaj nacrt zakon u Parlamentu.
“Nismo za to da se ukidaju gruntovnice u sudovima koji vode evidenciju vlasništva. Smatramo da u državi kao što je BiH, evidencija vlasništva je toliko važna zbog pravne sigurnosti građana i pravnih lica privrede, te ona mora ostati dio sudske vlasti, a ne političke. Ako je prenesemo u političku vlast, ona postaje sredstvo političke manipulacije i zaključak je da se ne prihvata to rješenje koje podrazumijeva da se ukidaju gruntovnice u sudovima širom BiH”, poručili su načelnici.

 Izvor (Saff)

Komentariši