14 August, 2018 12:48 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Građani BiH koji samostalno zarađuju uskoro će sami sebi moći uplaćivati doprinose?

Građani BiH koji samostalno zarađuju uskoro će sami sebi moći uplaćivati doprinose?

Mnoštvo je nezaposlenih građana u Federaciji BiH koji na razne načine pokušavaju doći do zarade, a neki od tih načina je šivanje kod kuće, pravljenje torti, kolača ili prodavanje garderobe na ulicama. Nije isključena mogućnost da se u dogledno vrijeme takvim osobama omogući da se odjave sa biroa uz mogućnost da sebi uplaćuju doprinose i poreze državi s određenim povlasticama

– U sklopu seta zakona koji obrađuju oblast doprinosa i poreza i koji bi do kraja šestog mjeseca ove godine trebali ići na raspravu i proceduru usvajanja, razmatrat će se i ta mogućnost za građane – rečeno je u Federalnom ministarstvu finansija.

U Zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH su pozdravili ovakvu priliku za mnoge nezaposlene.

– Svako novo zapošljavanje koje bude rezultiralo uplatom doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje je svakako dobro došlo. I mi pozdravljamo svaki napor koji se u tom pogledu čini kako bi se povećao broj osoba koje i kojima se uplaćuju doprinosi – rekao je Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik u Uredu za informisanje Federalnog zavoda PIO.

Razgovarali smo i sa Eminom K. koja, iako je završila fakultet, već više godina prodaje garderobu na sarajevskim ulicama.

– Nemam novca da platim sto u nekoj od pijaca, pa se snalazim kako znam i umijem. Bježim od inspektora i policije da me ne zapišu. Borim se. Fakultet u našoj zemlji ništa ne vrijedi, samo stranačka podobnost. Ako bi zaživjelo to plaćanje doprinosa sa povlasticima, bilo bi dobro. Ali nadam se da će biti pristupačno. Nekada prođu i dani da ništa ne zaradim – govori Emina.

I sada postoji mogućnost da građani sami sebi uplaćuju doprinose, ali za mnoge je to previsoka cijena.

– Uplata po dobrovoljnom osiguranju osoba koje nisu u radnom odnosu, u 2016. godini iznosi 215,40 KM mjesečno. Dakle to je jedini iznos. Ne može ni više ni manje od toga, kad je riječ o dobrovoljnom osiguranju. Inače, osiguranje se računa od prvog dana u mjesecu, za mjesec u kojem se uplaćuje. Što se inače uplate doprinosa tiče, njegov iznos ovisi od visine plaće. Doprinosi za penziono na minimalnu plaću iznose 125 KM – rekao je Tomislav Kvesić iz Federalnog zavoda PIO.

pogodak.ba/kameleon.ba/faktor.ba


Komentariši