17 August, 2018 3:08 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Eurointegracije BiH: Do sada urađeno mnogo ozbiljnog posla

Eurointegracije BiH: Do sada urađeno mnogo ozbiljnog posla

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao je danas da se od vlasti Bosne i Hercegovine očekuje da do kraja aprila ili početka maja donesu odluke o nekoliko ključnih pitanja – adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), funkcionalnom mehanizmu koordinacije o pitanjima EU, uz poštivanje ustavnog uređenja BiH, daljnjim rezultatima u provedbi Reformske agende te objavljivanju popisa stanovništva

To je izjavio nakon sastanka u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom te entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović.

Hahn je pojasnio da, ukoliko bude došlo do razrješenja navedenih pitanja u predviđenom roku, Evropsko vijeće može zadužiti Evropsku komisiju da BiH uputi upitnik o spremnosti za članstvo, tako da odluka o daljnjem statusu BiH može biti donesena do kraja 2017. godine.

Zvizdić je istakao da je na sastanku konstatovano da je, u odnosu na stanje koje su zatekle aktuelne vlade, napravljen vrlo ozbiljan iskorak te da je urađeno mnogo ozbiljnog posla na putu evropskih integracija BiH, kao i na provedbi brojnih reformi unutar zemlje.

Komesar Hahn je naglasio da su vrata EU i dalje otvorena za BiH te da su sve institucije Evropske unije (EU) veoma zainteresirane za područje zapadnog Balkana u smislu mogućih investicija, razvoja infrastrukture i ekonomije te daljnjeg procesa priključenja EU.

Jedna od ključnih tema o kojima su razgovarali bila je Reformska agenda, za koju je konstatovano da ide predviđenom dinamikom te da Vijeće ministara i entitetske vlade realiziraju projekte utvrđene unutar Akcionog plana provedbe Reformske agende.

pogodak.ba/fena.ba


Komentariši